Organisaties gaan meer en meer digitaliseren en maken steeds vaker gebruik van tooling om hun dienstverlening te verbeteren. Dit betekent dat juristen moeten leren met technologie om te gaan en te begrijpen dat technologie een ondersteuning kan bieden voor hun werkzaamheden. Tijdens mijn studie werd er helemaal niet gesproken over Legal Tech en hoe handig deze oplossingen kunnen zijn. Iets waarvan ik vind dat dit inmiddels een onmisbaar onderwerp is tijdens de rechtenstudie, maar dat terzijde. Gelukkig ben ik zelf in Legal Tech gerold en heb ik kunnen leren over alle mogelijkheden. Voor veel rechtenstudenten zal dit misschien niet het geval zijn, tenzij je dit blog aan het lezen bent!
In Nederland zijn er momenteel een paar rechtenstudies waar aandacht wordt besteed aan innovatie en technologie. Veel rechtenstudies zijn echter nog erg traditioneel ingericht en daarmee worden kansen gemist. Niet alleen op het gebied van efficiënt werken, maar ook om studenten meer carrièremogelijkheden te geven. Veel studenten hoor je tijdens hun rechtenstudie praten over het advocatenkantoor waar ze zo graag stage willen lopen. Natuurlijk geldt dit niet voor alle rechtenstudenten, maar ik heb helaas nog nooit iemand gehoord over Legal Tech en het arbeidsperspectief die dit vakgebied kent. Zonde natuurlijk! En ook al denk je nu, legal tech heel leuk, maar ik wil de advocatuur in, ook dan raad ik je aan om verder te lezen, want het kan jouw werkzaamheden in de toekomst alleen maar leuker en waardevoller maken!
Legal Tech is een erg breed begrip. Daarom leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld. Je zult later in aanraking komen met standaardwerkzaamheden, welk juridisch beroep je ook zult kiezen. Deze standaardwerkzaamheden lenen zich vaak voor digitalisering. Stel je voor dat je tien contracten op een dag moet opstellen en vervolgens nog vijf contracten moet controleren. Dat zou een stuk sneller gaan als er tooling aanwezig is. Door tooling wordt een deel van je herhalende, standaardwerkzaamheden geautomatiseerd. Dan kun jij je focussen op de inhoud van die contracten. Je kunt het zien als een ondersteuning (geen vervanging) van jouw werkzaamheden. Het leuke en waardevolle werk blijft over voor jou en jij kunt doen waar je daadwerkelijk voor bent opgeleid.
Vind jij het nou net als ik ook zo leuk om bij te kunnen dragen aan innovatie bij organisaties en werknemers van juridische afdelingen te ontlasten door technologie in te zetten? En lijkt een dynamisch en innoverend werkveld jou ook zo leuk? Misschien dat je eens moet kijken naar Legal Tech Consultancy.
Je adviseert bedrijven op het gebied van innovatie. Je kijkt naar de bestaande werkprocessen binnen een bedrijf en ziet de kansen voor optimalisatie. Vervolgens is het aan jou de taak om hier een passende technologische oplossing voor te vinden.
Misschien dat je nu denkt ‘oke, maar dan heb ik niks aan mijn juridische achtergrond.’ Niks is minder waar. Om kansen te kunnen spotten in het juridische werkveld, moet je natuurlijk ook weten hoe bijvoorbeeld proces van contracteren of hoe privacywetgeving werkt.
Lijkt het jou nou ook heel leuk om meer te weten te komen over Legal Tech, Legal Operations en Legal Management? Ook wij zoeken nog steeds mensen. Klik snel hier voor de vacatures! En je kunt natuurlijk altijd contact opnemen als je eerst wat meer wilt weten.
Meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten.
Meer weten over legal tech? Lees verder:
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.