Afgelopen maandag heeft Quote een hele rits foto’s gepubliceerd van enkele villa’s in Wassenaar. Het zijn niet de minste optrekjes, het gaat hier namelijk om de huizen van (bekende) welgestelden. Quote leek het een aardig idee om inzicht te geven in het bezit van de rijke zakenlui. Toch maakt het blad hiermee een behoorlijke inbreuk op de privacy van de betrokken personen. Daarnaast is het nog maar de vraag of de drone, die het blad gebruikte, ook daadwerkelijk de lucht in mocht.
Iedereen heeft in een zekere mate recht op privacy, ook bekende Nederlanders. Dat betekent dat iemand zich niet zomaar mag inmengen met het leven van de ander. Dit geldt des te meer wanneer men zich in huis of privéomgeving bevindt. De luchtfoto’s van Quote geven een duidelijk inzicht in de privéomgeving. Het is daarbij zelfs mogelijk om naar binnen te kijken. Op deze wijze worden de betrokken personen beperkt in hun doen en laten. Dat is nu juist wat het recht op privacy moet voorkomen. Men moet zich terug kunnen trekken in een besloten omgeving, waar hij zich kan ontplooien zonder hierin beperkt te worden. Het feit dat men al rekening zou moeten houden met overvliegende camera’s betekent dat hij zich, in en rondom huis, niet onbespied kan voelen.
Naast het feit dat er sprake is van een privacyinbreuk, vraag ik mij af of de drone van Quote daadwerkelijk de lucht in mocht met het doel om kiekjes te maken van de privéterreinen. Voor luchtfotografie was er tot 1 juni 2013 een ontheffing nodig. Volgens het Ministerie van Defensie is deze ontheffing overbodig geworden doordat het ook mogelijk is om met een satelliet foto’s te maken, maar denk ook aan Google Maps. Wel heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu vanaf 1 juli 2013 een vliegverbod ingesteld voor commerciële vluchten met de drones. Wie alsnog een commerciële vlucht wil maken, zal een ontheffing aan moeten vragen en deze aanvraag is gebonden aan strenge eisen. Dit betekent dat een bedrijf niet zomaar een ontheffing krijgt voor het vliegverbod. Een overtreding van het vliegverbod levert vervolgens een strafbaar feit op.
Quote stelt de ontheffing wel te hebben, of in ieder geval het bedrijf dat zij hebben ingeschakeld zou voldoen aan de eisen. Mocht hier daadwerkelijk sprake van zijn, dan betekent dat uiteraard nog niet dat het bedrijf of Quote een vrijbrief heeft om andermans huizen vast te leggen. Ook niet van eventuele bekende Nederlanders!
Het AD plaatste afgelopen dinsdag een artikel over dit onderwerp. U kunt het artikel hier (deels) teruglezen.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.