Enkele maanden geleden blogde ik over het conflict omtrent Project Icebreaker. Uit opgedoken documenten bleek dat Activision in 2009 de computers van ontwikkelaars Zampella & West – destijds in dienst van Activision – wilde laten hacken. De twee partijen zijn uiteindelijk tot een schikking gekomen.
Ruim twee jaar geleden klaagden Zampella & West de uitgever Activision aan wegens gederfde royalties en onrechtmatig ontslag. De twee voormalig werknemers eisten 1 miljard dollar van Activision, maar moeten het nu doen met, naar verluidt, enkele tientallen miljoenen.
Een interessante ontwikkeling in de zaak zijn de uitgelekte documenten die een licht doen schijnen op Project Icebreaker. Daaruit bleek dat de voormalig IT-directeur van Activision de opdracht kreeg om toegang te verschaffen tot de werkcomputers, voicemail en zakelijke e-mailaccounts van de twee voormalig werknemers. Dit alles moest leiden tot een legitiem ontslag van Zampella & West, die een blok aan het been waren van Activision. Hoe hoog de nood was bleek wel uit de plannen om een brandoefening in scene te zetten in de hoop de twee weg te lokken van hun computers. Uiteindelijk is er van daadwerkelijk hacken geen sprake geweest en bleef het bij snode plannen.
Vanuit juridisch opzicht vind ik het jammer dat er geschikt is. We zullen nu niet weten of/hoe de uitgelekte documenten als rechtmatig bewijsmateriaal gebruikt zou worden om aan te tonen dat Zampella & West onrechtmatig zijn ontslagen.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.