De discussie rondom de rol van private equity in de zorg is relevanter dan ooit. Minister Agema heeft onlangs haar standpunt verduidelijkt: een algeheel verbod blijft uit, maar de zorgen in de sector blijven bestaan. Private equity wordt door sommigen gezien als een kans om innovatie te stimuleren, terwijl anderen vrezen voor negatieve gevolgen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. In deze blog praten we je bij en gaan we in op de invloed van private equity in het snel veranderende digitale landschap.
Partijen die investeren in de zorgsector moeten zich bewust zijn van de complexiteit van wet- en regelgeving waar de sector aan onderworpen is. Naast de traditionele zorgwetgeving, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), wordt de zorgsector geconfronteerd met nieuwe regelgevingen onder de vlag van de Digital Decade. Er liggen meer dan 100 nieuwe wetten op de rol die van invloed zijn op de zorgsector. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn: de European Health Data Space (EHDS), NIS 2 (en andere cyberbeveiligingswetten), Medical Device Regulation (MDR) en de AI Act.
De Digital Decade richt zich op het versterken van digitale infrastructuren en het bevorderen van digitale vaardigheden, ook in de zorg. Dit biedt kansen voor partijen in de zorg om te innoveren, maar legt ook extra druk op investeerders om ervoor te zorgen dat hun investeringen niet alleen rendabel zijn, maar ook compliant blijven met een steeds complexer wet- en regelgevingslandschap. Hier hebben wij wel een aantal aandachtspunten bij:
Private equity (en feitelijk iedere andere partij in de zorg) moeten zich voorbereiden op de implicaties van de nieuwe wet- en regelgeving. Neem bijvoorbeeld de AI Act. Deze wetgeving stelt eisen aan de transparantie, ethiek en veiligheid van AI-toepassingen in de zorg. Voor private equity betekent dit dat hun portfolio niet alleen moeten voldoen aan de huidige wetgeving, maar ook moeten anticiperen op toekomstige eisen, zoals de certificering van de systemen en het beheer van data.
Ook rijzen vragen over het delen van data tussen de verschillende bedrijven in groep. Nu de hoeveelheid en het belang van data in de zorg exponentieel groeit, is het waarborgen van de privacy van patiënten niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een essentieel onderdeel van het opbouwen van vertrouwen in de sector.
Voor private equity is het van belang dat contracten met leveranciers niet alleen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook flexibel genoeg zijn om te anticiperen op toekomstige overnames en wijzigingen in wet- en regelgeving.
Private equity kan een rol spelen in de digitale transformatie door financiële middelen, kennis en technologie te bieden. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in kunstmatige intelligentie (AI), die zorgprocessen efficiënter kunnen maken en de werkdruk kunnen verlagen.
Toch roept de betrokkenheid van private investeerders ook vragen op. In hoeverre kunnen commerciële belangen samengaan met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zorgaanbieders? Hoe waarborgen we de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg wanneer de focus op winst ligt?
Een van de zorgen rond private equity is het gebrek aan streng toezicht, zeker in vergelijking met andere essentiële sectoren zoals de financiële sector of het notariaat. In de zorg moeten zorgaanbieders voldoen aan de Wkkgz en de AVG, maar controle op naleving van bijvoorbeeld financiële rapportages is beperkt.
Een belangrijke vraag die ik mijzelf daarbij stel is of private equity geschikt is voor de eerstelijnszorg, zoals huisartsenpraktijken? Het recente faillissement van Co-Med laat zien dat er risico’s verbonden zijn aan private investeringen in deze sector. Huisartsen fungeren als de poortwachters van ons zorgsysteem en spelen een sleutelrol in de toegankelijkheid van zorg. De overheid moet daarom zorgen voor een evenwichtige aanpak waarbij zowel de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft als de administratieve druk op kleine zorgaanbieders beperkt wordt. De commerciële belangen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van zorg.
Bij ICTRecht staan wij klaar om partijen te ondersteunen bij het navigeren door het complexe landschap van zorg- en privacywetgeving, contractmanagement en de implementatie van nieuwe technologieën zoals AI. Zo helpen we hen niet alleen om compliant te blijven, maar ook om voorop te blijven lopen in een snel veranderende (digitale) wereld. Ontdek wat wij voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen via de onderstaande knop.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.