De media houden wel een beetje van het onder de loep nemen van het reilen en zeilen van een BN-er. De afgelopen dagen doken er diverse berichten op over dat Nikkie Plessen, (is een soort van presentatrice die ook een eigen kledinglijn heeft) plagiaat pleegt. Zij zou kledingstukken van andere ontwerpers 1 op 1 hebben gekopieerd. Na de eerste berichten zijn talloze mensen en media op zoek gegaan naar meer gelijkenissen waarbij er toch een aanzienlijk aantal stukken verdacht veel lijken op reeds bestaande stukken. Dit wordt online natuurlijk weer uitgebreid besproken.
Het gaat in dit geval veelal om teksten of woorden die zijn gedrukt op T-shirtjes. Hier is op zich natuurlijk weinig creatiefs aan (creativiteit is een belangrijk gegeven bij bescherming onder auteursrecht) en er rust dus ook niet zomaar auteursrecht op een shirt met een “diepzinnig” statement.
Een enkel woord is (gelukkig) ook niet zomaar te beschermen en van plagiaat (auteursrechteninbreuk) is dan ook niet direct sprake. Maar wie de shirtjes goed bekijkt, zal zien dat ook het geheel op elkaar lijkt, dus de vorm van de kleding, het lettertype, de kleuren en dus niet dus alleen de teksten. Deze combinaties kunnen wel degelijk een beschermd ontwerp opleveren, zeker in samenhang met elkaar.
Er is daarnaast ook altijd nog de zogenaamde leer van de slaafse nabootsing. Als de producten verwarring wekkend veel op elkaar lijken en er zonder al te veel moeite een aanpassing gedaan had kunnen worden om deze verwarring te voorkomen, kan hier sprake van zijn. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad, ook al is de kleding niet beschermd onder een intellectueel eigendomsrecht zoals het auteursrecht. Hoewel het misschien niet direct uitmaakt, denk ik dat slaafse nabootsing eerder wordt aangenomen als je van een ontwerper meerdere shirtjes nabootst. Termen als “inspiratie opdoen bij een ander” houden dan echt geen stand meer.
Oordeel zelf wat u van de kleding van Nikkie Plessen vindt. Ik vind de kledingstukken in ieder geval verre van creatief, ook de originele trouwens al niet. Maar ik neig toch te zeggen dat het niet helemaal correct is wat Nederlands nieuwste modetalent heeft “bedacht”. Al met al een prima onderwerp voor uw aanstaande vrijdagmiddagborrel.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.