Regelmatig krijgen wij de vraag of en hoe je een domeinnaam opeisen kan. Indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, wilt u hier natuurlijk tegen optreden. Overdracht van een domeinnaam vorderen en/of vorderen dat de houder stopt met het maken van inbreuk op uw rechten kost tijd, geld en moeite.
De manieren waarop het bovenstaande gevorderd kan worden lopen uiteen. Zowel qua kosten als qua resultaat. Via een simpel telefoontje of het sturen van een e-mail uw recht proberen te halen is de gemakkelijkste manier.
Als een informeel bericht niet het gewenste effect heeft kan een domeinnaam opgeëist worden in een sommatiebrief. Merkhouders bewandelen deze weg vaak om streng op te treden tegen misbruik van hun merk. Tevens kunt u, indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw handelsnaam, een beroep doen op het handelsnaamrecht. De sommatiebrief kan echter ook ingezet worden om te dreigen met procedures en hoge kosten, zonder dat daar een grond voor is. De zogenaamde blafbrief.
Het voordeel van een sommatiebrief is dat het opstellen en sturen van een dergelijke brief relatief weinig kosten met zich meebrengt en in de praktijk vaak afschrikkend werkt waardoor de domeinnaamhouder kan besluiten om de domeinnaam over te dragen. Het nadeel is echter dat er met een sommatiebrief niets afgedwongen kan worden, daarvoor dient een rechter of arbiter een uitspraak te doen. Heeft de brief niet het gewenste effect, dan kunt u altijd nog overwegen om een procedure te starten.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.