Wat zijn de gevolgen van de opzegging van een overeenkomst? Het antwoord hangt in de eerste plaats af van de overeenkomst zelf. En wat indien jullie hierover niets op papier hebben gezet? Ook dan is er een leidraad, die we u niet willen onthouden.
Wil je van een overeenkomst af, dan is het principe dat de opzeg redelijk en rechtvaardig moet zijn. Op welke manier je een bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen twee bedrijven kunt opzeggen, is daarom afhankelijk van 1) de reden van opzegging en 2) de duur van de overeenkomst.
Dien jij als bedrijf de overeenkomst op te zeggen ten gevolge van een actie van je contractspartij, dan kan de opzegtermijn die jouw bedrijf moet respecteren, kort zijn. Wil jij van je contractspartij af om een reden die geen uitstaans heeft met het gedrag of de kwaliteit van dienstverlening van je contractspartij, dan zal je een langere opzegtermijn moeten respecteren.
De aard van de samenwerking is ook van belang. Werkten jullie al lang samen, dan moet zich dat vertalen in een langere opzegtermijn. Houd ook rekening met volgende factoren:
Voor het bepalen van de minimumduur van de opzeg moet je steeds volgend onderscheid maken:
Indien je sneller van de overeenkomst af wil dan redelijk is volgens deze principes kan je aanbieden het contract af te kopen. Leidraad is dan wat je contractspartij nog aan de samenwerking zou kunnen verdienen indien je bedrijf de opzegtermijn wel zou respecteren.
Tot zover de gevolgen van het opzeggen van een bestaande samenwerkingsovereenkomst. Wil je weten wat de gevolgen zijn van het afbreken van vergevorderde onderhandelingen, lees dan hier mijn eerdere blog.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.