Recent werd bekend dat de Nationale Recherche een groot botnet had ontmanteld met hulp van de Nederlandse provider Leaseweb. In de Automatisering Gids verscheen een artikel over de consequenties van een dergelijke actie: wie toevallig in hetzelfde rack staat als de botnet-server, kan zomaar zijn website uit de lucht zien gaan.
De schade die tijdens die acties ontstaat, door de tijdelijke onbereikbaarheid van websites die ook op die servers draaien, is waarschijnlijk volledig voor rekening van de website-eigenaar. “Er is nog geen jurisprudentie over deze situatie. Dat maakt het een lastige vraag”, concludeert Arnoud Engelfriet van juridisch adviesbureau ICTRecht. “Maar wanneer de politie de straat afzet vanwege een gaslek in de tuin van de buurman, kunnen de winkeliers hun schade óók niet verhalen.”
Lees meer in de Automatisering Gids.
Overigens, in een gerelateerd artikel uit Het Parool werd ik nog geciteerd over de vraag of de actie strookt met de Nederlandse wet:
Dit heeft internationale beroering gewekt, omdat justitie het netwerk in de lucht houdt om geïnfecteerde computergebruikers te waarschuwen. Het is de vraag of dat volgens de Nederlandse wet is toegestaan.
Dit citaat is echter incompleet: het is indredaad onduidelijk maar ik vermoed dat het wél mag. Ik zie dit als een vorm van zaakwaarneming. Net zoals de politie (of ieder ander burger) maatregelen mag nemen als ze in een huis een achtergelaten huisdier aantreffen, mogen ze volgens mij een waarschuwing geven tegen aanwezige malware.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.