De Nederlandse staat gaat procederen om het internetdomein ministerpresidentrutte.nl in eigendom te krijgen, meldde Nu.nl gisteren. De Rijksvoorlichtingsdienst verklaarde dit te doen om "een eenduidige overheidscommunicatie te kunnen voeren". Wat dat precies te maken heeft met deze domeinnaam, is me een raadsel, maar goed. Bij het NOS journaal mocht ik toelichten of de claim een kans van slagen heeft.
Uit de rechtspraak rond domeinnamen blijkt dat het opeisen van een domeinnaam met een persoonsnaam erin wel kan, maar geen automatisme is. De motieven van de domeinnaamhouder spelen vaak een rol. Iemand die uit speculatieve motieven een domeinnaam registreert (bv. op een finalist van Idols), zal deze snel kwijtraken bij de rechter. Oud-minister-president Balkenende kreeg ooit zijn naam in een domeinnaam toegewezen, omdat de houder door zijn eigen registratie van die domeinnaam de
mogelijkheid aan Balkenende heeft ontnomen om zelf te kiezen welke onderneming of instelling (bijvoorbeeld Stichting Fractiebureau CDA) de betreffende, voor hem logische, domeinnamen mocht registreren, hetgeen in beginsel reeds onrechtmatig is.
Maar in een recente zaak moest een neurochirurg tolereren dat zijn achternaam plus voorvoegsel "dokter" in een domeinnaam gebruikt werd. Dit omdat op de site kritiek op zijn functioneren als dokter werd geleverd, en
een persoon in de uitoefening van een hoge (medische) functie in het algemeen ten aanzien van het openlijk uiten van kritiek meer zal moeten dulden dan als privépersoon.
Eerder kon hij wél optreden tegen een domeinnaam die zijn voor- en achternaam bevatte. Het verschil zat hem dus in de formulering: kritiek op een persoon in functie is eerder toegestaan dan op een persoon als zodanig.
De domeinnaam ministerpresidentrutte.nl verwijst enkel door naar Klokkenluideronline van Micha Kat, en dat is toch moeilijk op te vatten als een kritische meningsuiting over de minister-president. Dit verweer lijkt me voor deze domeinnaam dus niet heel kansrijk.
-Update- Een lezer wees me nog op de site www.ministervanfinanciendejager.nl waar nieuws en opinie wordt gepubliceerd (ok, het is een redirect naar 30miljard.nl) over de 30 miljard euro die in de redding van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is gestoken. Een dergelijke site valt evident onder de vrije meningsuiting, en als er enige link is tussen deze informatie en het functioneren van minister De Jager dan kan deze domeinnaam niet worden opgeëist.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.