Het zal u niet ontgaan zijn, er komen veranderingen aan op het gebied van online winkelen. Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over invoering van de nieuwe wet. Er is al veel over geschreven, maar wat gaat er nu concreet voor u als webwinkelier veranderen? De vijf belangrijkste veranderingen op een rij.
1. Een nieuwe bestelknop
Volgens de nieuwe wet is iedere webwinkel die aan consumenten verkoopt straks verplicht om een bestelknop te hanteren waarbij duidelijk wordt gemaakt dat het plaatsen van een bestelling ook een verplichting tot betaling inhoudt. De knop moet duidelijk zijn: “bestelling met betaalplicht”. Is dit niet het geval? Dan kan de consument niet aan de overeenkomst gehouden worden.
2. Weg met de aangevinkte vakjes
Extra’s mogen pas verkocht worden na uitdrukkelijke toestemming van de consument. Hiermee wordt een einde gemaakte aan de vooraf aangevinkte vakjes bij het boeken van een reis. Als de consument een annuleringsverzekering af wil sluiten dient hij zelf actief een vakje aan te vinken. Het vakje mag niet aangevinkt aangeboden worden aan de consument.
3. Het herroepingsrecht
De periode waarbinnen de consument een online gekocht product mag retourneren bedraagt nu nog 7 werkdagen. Deze termijn zal verlengd worden naar 14 kalenderdagen. Binnen deze termijn mag de consument de overeenkomst ontbinden. Als winkelier bent u verplicht hier een modelformulier voor aan te bieden. Het aankoopbedrag, inclusief verzendkosten voor de heenzending, dient binnen 14 dagen na de ontbinding terugbetaald te worden. Een uitgebreidere uitleg gaven wij in een eerder blogbericht.
4. Herroeping digitale inhoud
Het aanbieden van digitale content is een groeiende markt. E-books, games, muziek of films kunnen gemakkelijk via een download of streaming dienst aangeboden worden aan de consument. Deze content is uitgesloten van het herroepingsrecht. Voordat dit het geval is moet de consument wel aangeven dat hij akkoord gaat met de download / stream en dat hij afziet van het herroepingsrecht.
5. Online veilingen
Het herroepingsrecht gaat ook gelden voor veilingen die volledig online plaatsvinden. Onder het huidige recht zijn deze uitgesloten. De nieuwe wet brengt hier verandering in. Voor een groot aantal online veilingsites zal dit voor de nodige uitdagingen gaan zorgen.
UPDATE 19-09-2013: Volgende week dinsdag zal de Tweede Kamer gaan stemmen over de nieuwe wet.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.