Nieuwe functionaliteit Google: afbeeldingen zoeken met afbeeldingen, een plaatje?

Google heeft onlangs een nieuwe optie toegevoegd aan haar zoekmogelijkheden: afbeeldingen zoeken door gebruik te maken van, ja ja, afbeeldingen. Het is nu mogelijk om een afbeelding naar de zoekbalk in Google te verslepen waarna Google op zoek gaat naar pagina's waarop deze afbeelding staat. Daarnaast toont Google ook afbeeldingen die visueel vergelijkbaar zijn met de ingevoerde afbeelding.

Deze nieuwe optie opent legio nieuwe mogelijkheden. U kunt zo achterhalen door wie een schilderij is gemaakt of wat een bepaald symbool betekent. Ook op het juridische vlak kan deze nieuwe functionaliteit van pas komen. Door het invoeren van een door u gemaakte foto kunt u kijken op welke pagina's de foto staat. Heeft u dan geen toestemming voor de plaatsing gegeven dan kunt u de plaatser aanspreken voor de schending van uw auteursrechten.

Behalve zoeken op natuurfoto's, tekeningen en schilderijen – de 'onschuldige' afbeeldingen – is het dus ook mogelijk te zoeken op foto's van personen. Ik kan de foto van ieder willekeurig persoon invoeren in de Google-afbeeldingenzoeker en vinden op welke pagina's deze foto voorkomt en welke afbeeldingen op de ingevoerde foto lijken.

Wanneer ik met mijn eigen foto zoek toont Google bij de visueel vergelijkbare afbeeldingen momenteel alleen afbeeldingen die echt lijken op mijn afbeelding. Dus afbeeldingen met vergelijkbare kleurstelling, achtergrond en compositie. Harstikke geinig en uiteraard geen probleem.

Maar wat nu wanneer de afbeeldingenzoeker zoekt naar foto's met dezelfde persoon erop? Dit zou betekenen dat wanneer iemand een foto van u naar de zoekbalk sleept, alle foto's van u op Internet worden gevonden. Ik kan mij voorstellen dat er dan andere foto's – niet de allerbeste - te vinden zijn dan wanneer alleen wordt gezocht op een naam. Momenteel is dit gelukkig nog niet het geval, maar wanneer dit in de toekomst wel mogelijk is, kunt u daar dan iets tegen doen?

Wanneer bovenstaande mogelijk zou zijn, is dat in zekere zin een schending van uw privcacy. Een foto wordt gezien als een persoonsgegeven en voor de plaatsing daarvan op Internet moet in principe toestemming zijn gegeven door de betreffende persoon. In de meeste gevallen heeft u deze toestemming gegeven (“Deze foto's komen op de website”) of de foto zelf op Internet geplaatst.

Dit is anders met foto's van u die zonder uw medeweten en/of toestemming op het web zijn geplaatst. Voor deze foto's heeft u duidelijk geen toestemming voor de plaatsing gegeven en dus ook niet voor de vindbaarheid in Google. De plaatser schendt door de plaatsing uw privacy. U zou zich dan tot hem moeten richten om de foto te verwijderen van het web.

Google heeft wel een knop opgenomen waarmee u aanstootgevende afbeeldingen (van uzelf?) die verschijnen in de zoekresultaten kunt melden. De vraag is echter hoe ze ermee omgaan wanneer u 'gewoon' een foto onvindbaar wilt laten zijn. Waarschijnlijk hoeft u weinig medewerking van Google te verwachten bij de verwijdering daarvan. Reguliere zoekresultaten worden namelijk ook pas verwijderd wanneer de uiteindelijke bron weg is.

Terug naar overzicht