De nieuwe consumentenwet heeft het afgelopen jaar de nodige stof doen opwaaien. Ter bescherming van de consument en om een gelijkwaardige Europese e-commerce markt te creëren, vond de Europese wetgever het een goed idee om de online consumentenrechten te harmoniseren. Maar daar komt de wetgever nu op terug.
Sinds juni van afgelopen jaar hebben Europese lidstaten wetgeving doorgevoerd die online winkeliers verplicht om hun href="https://webwinkelrecht.nl/wetgeving/moet-de-bestelknop-op-de-schop/" >bestelknop aan te passen. Consumenten moeten gewezen worden op het feit dat ze bij het plaatsen van een online bestelling ook echt moeten gaan betalen. Een welkome toevoeging voor de consument, of een conversiekiller? Wij zijn er nog niet over uit.
In al haar wijsheid heeft de Europese wetgever ook besloten dat het verplicht is om aan de consument een modelformulier aan te bieden. Een formulier waarmee de consument zijn eenmaal geplaatste bestelling gemakkelijk kan herroepen. Dat het formulier een vervelende bijkomstigheid is naast de al prima ingerichte retourprocedures van webwinkels is een kleinigheidje, zo moet de wetgever gedacht hebben.
De nieuwe wet gaat ook met z’n tijd mee. Er zijn bepalingen opgenomen over digitale inhoud, zoals streamingdiensten en e-books. Het zou vreemd zijn dat deze diensten door de consument afgenomen kunnen worden en na 14 dagen teruggestuurd kunnen worden. Daarom zijn deze diensten uitgezonderd van het retourrecht, maar daar moet de consument wel expliciet mee instemmen.
Nu de wet bijna een jaar van kracht is, heeft de Europese wetgever de tijd genomen om de maatregelen te evalueren. De uitkomst is op z’n zachts gezegd verrassend te noemen. Europese commissaris class="first-name">Günther H. class="last-name">Oettinger stelt:
De door ons beoogde effecten die de maatregelen te weeg hadden moeten brengen blijven uit. We zien weinig harmonisatie en grensoverschrijdende economische activiteiten. Daarnaast zijn wij ook niet doof voor de geluiden uit de markt en hebben wij gemerkt dat de veranderingen meer problemen dan oplossingen veroorzaken.
Verder stelt hij:
Daarom werken wij aan een voorstel om de ingevoerde maatregelen terug te draaien. De verwachting is dat dit voorstel over twee maanden gepresenteerd gaat worden.
Kortom: de nieuwe wet gaat op de schop. Uiteraard houden wij u op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.