Bij elk nieuw platform een probleem: er op tijd bij zijn om je favoriete gebruikersnaam te registreren. Mogelijk waait de hype van het platform voorbij en maak je er dus nooit gebruik van, maar het is vaak een kleine moeite om toch even tot registratie over te gaan zodra je ruchtbaarheid krijgt van het bestaan. Nalaten dit te doen kan tot vervelende situaties leiden.
Bij Twitter zitten organisaties er niet altijd bovenop, zo bleek bijvoorbeeld bij Heinz. Ook twitter.com/apple, twitter.com/coke en twitter.com/nike zijn niet in handen van de multinationals zelf. En wat te denken van de nepaccount van British Petrol waar pijnlijke tweets zoals de volgende werden geplaatst tijdens de olieramp: "Catastrophe is a strong word, let's all agree to call it a whoopsie daisy."
Een nepaccount kan flinke schade veroorzaken. Om dat te voorkomen wordt aan organisaties en personen die een verhoogd risico lopen op accountsquatting soms een zogeheten verified account toegekend. Daartoe kan een verzoek bij Twitter worden ingediend. Dit wordt ook veel bij Amerikaanse overheidsorganisaties gedaan, al zijn hier op dit moment in Nederland nog geen bekende voorbeelden van.
Overigens hebben nepaccounts op Twitter het tot nu toe in Nederland niet lang volgehouden om voor echt aangezien te worden. Denk aan Matthijs van Nieuwkerk, die zelf ontkrachtte actief te zijn op Twitter.
Kan ik de account van mijn organisatie claimen?
Het beleid van Twitter geeft aan dat username squatting verboden is. Bovendien zijn pogingen om accounts te kopen of verkopen niet toegestaan. Ga dus vooral niet in op een partij die een Twitteraccount probeert te verkopen.
Als er een merk- of handelsnaaminbreuk is, dan kan u recht hebben op de account. Twitter biedt de mogelijkheid een ticket in te dienen met de benodigde onderbouwing. Bovendien sluit Twitter op verzoek accounts als er schade wordt berokkend door een nepaccount. Als dat niet helpt, dan kunt u eventueel nog naar de (kanton)rechter wegens merkinbreuk als er afbreuk aan het merk en de reputatie wordt gedaan.
Is er echt sprake van een probleem als ik mijn ideale accountnaam niet in handen heb?
Is het wel zo erg dat de door u gewenste account bezet is en de persoon achter die account verder niet afdoet aan uw reputatie? Door zowel de inhoud van tweets als de sociale controle op Twitter is snel genoeg duidelijk wat de officiële account van uw organisatie is. Mensen die op zoek zijn naar de Twitteraccount van de gemeente Den Haag zullen dan ook snel genoeg door hebben dat niet @denhaag maar @GemeenteDenHaag de officiële account van de gemeente is. Het toevoegen van bijvoorbeeld 'gem_' bij gemeentelijke Twitteraccounts lijkt dan ook overbodig.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Michaël van Leeuwen via m.vanleeuwen@ictrecht.nl of 020 - 633 1941.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.