Mag mijn werkgever mijn privecomputer controleren?

Een lezer vroeg ons: Bij mijn bedrijf kun je thuiswerken met je eigen computer. Nu wil men nagaan of je dan voldoet aan hun security-eisen (antivirussoftware, bijgewerkte versie van Windows etc). Wij moeten daartoe de PC laten overnemen met Teamviewer. Werk je niet mee, dan mag je niet (meer) thuiswerken. Kan dat zomaar?

Ook op het werk heb je privacy, zelfs wanneer je je privéapparatuur inzet voor het werk. Je werkgever mag dus niet zomaar neuzen in die apparatuur, al helemaal niet naar zaken die los staan van het werk.

Bring-your-own-device is een gunst, geen recht

Daar staat tegenover dat bring-your-own-device een gunst is en geen recht, net als thuiswerken met privéapparatuur. En het punt is dat ook bij thuiswerken de werkgever verantwoordelijk is voor de ‘gereedschappen’ waarmee de werknemer moet werken. Hij moet je dus een werkcomputer meegeven als hij thuiswerken toestaat en een computer nodig is voor het werk.

Staat de werkgever thuiswerken toe én vindt hij het goed dat je privéapparatuur gebruikt, dan kan daar de eis aan worden verbonden dat je die apparatuur netjes beveiligt. En nu wordt het spannend: het naleven of controleren van die eis botst met de privacyverwachting die je hebt op thuisapparatuur. De werkgever mag niet verder kijken dan nodig is voor het werk. Maar hier is dat automatisch rondkijken in de privéomgeving. Hoe pakt dat uit?

Bedrijven moeten compliant zijn maar mogen niet zonder meer

Een vergelijking. Een ander aspect van thuiswerken is dat je ook thuis aan een ARBO-compliant werkplek moet kunnen werken. Die moet de werkgever faciliteren, en ook dat zou hij willen controleren. Echter, je hoeft je werkgever niet binnen te laten als hij wil zien of je wel netjes aan je ARBO-compliant werkplek zit. Als we dat doortrekken naar BYOD dan hoef je een werkgever dus niet op je privécomputer te laten.

Sommige werkgevers zeggen: ik controleer het niet, succes met beveiligen en ik stel je wel aansprakelijk als je beveiliging niet genoeg was. Dat mag niet. De wet zegt dat werknemers alleen privé aansprakelijk zijn bij opzet of (zeer) grove nalatigheid, of zelfs ze daarvoor verzekerd zijn. En de lat voor opzet en nalatigheid ligt veel hoger dan “je had je Windows niet bijgewerkt” of “je had niet eens een antiviruspakket”. Dan moet je echt denken aan “ach, die bijlage heet wel CryptoLocker.exe.zip maar wat kan mij nou gebeuren.” Dus dat kun je vergeten als werkgever.

Thuiswerken als zodanig wordt een wettelijk recht maar dat verandert niets aan het feit dat men je eigenlijk een werkcomputer mee moet geven.

> Meer over ICT & Arbeidsrecht

Zelf eenvoudig juridische documenten opstellen?

Met de juridische generatoren van ICTRecht op JuriDox.nl kunt u snel en tegen een gunstig tarief zelf al uw arbeidsrechtdocumenten en andere juridische documenten opstellen. Denk aan een reglement cameratoezicht, ict- en internetreglementen, arbeidsovereenkomsten en méér.

 

Terug naar overzicht