Een klant van Back-up Online had een rechtszaak aangespannen tegen KPN: KPN had door een blunder data in de cloud gewist, juist op het moment dat de harde schijf van de klant was gecrasht. Totaal bedroeg de schade zo’n 140.000 euro. Omdat KPN weigerde te betalen aan de zzp’er, kwam de zzp’er in actie.
In de rechtszaak erkende KPN de fout: ze had een blunder begaan. Maar, meende KPN, ze zou niet aansprakelijk zijn voor het verlies van gegevens. In haar algemene voorwaarden bepaalt KPN namelijk dat ze niet aansprakelijk is voor verlies van gegevens.
De rechter oordeelt echter terecht dat zo’n uitsluiting van aansprakelijkheid (een exoneratie) niet zomaar mag: de wet kent een zwarte lijst met verboden bepalingen en een grijze lijst met bepalingen die waarschijnlijk “onredelijk bezwarend” zijn. Is er sprake van zo’n bepaling dan kunnen de voorwaarden vernietigd – niet van toepassing – worden verklaard.
Die wet geldt in principe alleen voor consumenten, en dus niet voor bedrijven. Volgens de rechter komt de zzp’er echter toch in aanmerking voor de bescherming van deze wet omdat hij als kleine zelfstandige “een met consumenten vergelijkbare positie inneemt”. De zzp’er komt daardoor een beroep toe op de zogenaamde reflexwerking. Het feit dat KPN een grote professionele organisatie is, speelt daarbij ook een rol.
Op Computerworld stel ik dat dit de meest belangrijke conclusie van deze zaak is: Als je bijvoorbeeld met consumenten of zzp’ers te maken hebt kan een uitsluiting van aansprakelijkheid strijdig zijn met de wet.
Mijn advies is daarom om altijd goed voor ogen te hebben met wie je te maken hebt: zijn dat consumenten, kleine professionele partijen of ook grotere professionele partijen. Pas de algemene voorwaarden daarop aan, en gebruik desnoods een aparte aansprakelijkheidsbepaling voor consumenten en kleine professionele partijen. Heb je alleen met (grotere) professionele partijen te maken, dan ben je een stuk vrijer in wat je met elkaar afspreekt.
The post KPN wist data cloud back-up: aansprakelijk ondanks algemene voorwaarden appeared first on LAWFOX.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.