'Ja natuurlijk, waarom niet?' zult u denken bij het lezen van deze vraag. Maar goede kans dat uw hostingprovider daar anders over denkt Het komt namelijk steeds vaker voor dat de webhoster die voor zijn klant bemiddelt bij de domeinregistratie, de domeinnaam registreert op zijn eigen naam in plaats van de naam van de aanvrager.
Op deze manier wordt niet u als aanvrager, maar de bemiddelaar eigenaar van de domeinnaam. In de systemen van de SIDN staat hij dan namelijk als houder aangemerkt en daarmee ook als eigenaar van de domeinnaam. Dit brengt met zich mee dat de bemiddelaar alle zeggenschap heeft over de domeinnaam. Hij kan de domeinnaam nu zonder uw toestemming doorverkopen aan een andere partij.
Een van de redenen waarom hostingproviders, of andere bemiddelaars, niet u maar zichzelf als houder van de domeinnaam laten inschrijven is dat de domeinnaam zo een stok achter de deur vormt indien u de rekening niet betaalt.
Dit hoeft natuurlijk nog geen probleem te zijn, maar wees op uw hoede! In het geval dat de hostingprovider failliet gaat, valt de domeinnaam in de failliete boedel. U kunt derhalve geen gebruik meer maken van uw domeinnaam.
Dat u voor dit soort verrassingen komt te staan valt te voorkomen door de volgende stappen te volgen wanneer u een domeinnaam laat registeren:
Wanneer uw domeinnaam dan is geregistreerd, is het aan te raden na te gaan of de bemiddelaar dit ook daadwerkelijk volgens de gemaakte afspraken heeft gedaan. Dit is eenvoudig te doen via de door de SIDN op hun website aangeboden 'whois-functie'. Wanneer u daar de voor u geregistreerde .nl domeinnaam intikt krijgt u te zien wie volgens de SIDN wordt aangemerkt als houder van de domeinnaam.
Indien hier niet uw naam staat, neem dan allereerst contact op met uw bemiddelaar aangezien hij zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Baat dit niet, aarzel dan niet contact op te nemen met ICTRecht zodat wij kunnen kijken wat uw juridische mogelijkheden zijn.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.