Is embedden een auteursrechtinbreuk in Nederland?

De meest essentiële functie van de werking van ons internet staat momenteel volop in de belangstelling. Mag je linken, waaronder embedden, zonder toestemming van de rechthebbende? Naar aanleiding van een aantal recente uitspraken wil Buma/Stemra een vergoeding vragen voor het embedden van muziek- en filmbestanden.

In 2009 kondigde Buma/Stemra al aan een vergoeding te vragen aan websites die muziek- en videobestanden gebruiken. Voor iedere 6 muziekbestandjes zou je als gebruiker 130 euro verschuldigd zijn, 30 bestanden kostte je 650 euro. Na veel protest tegen dit voorstel liet Buma het plan varen.

Vorig jaar september kreeg de hyperlink, in een zaak tussen de weblog GeenStijl en uitgeverij Sanoma, voor het eerst een auteursrechtelijke status. GeenStijl plaatste op haar weblog een link naar ongepubliceerde Playboy foto’s van Britt Dekker. De rechter kwalificeerde het linken naar deze foto’s als openbaar maken. Waar in het verleden een hyperlink alleen als onrechtmatig werd bestempeld, kan het nu ook een auteursrechtelijke openbaarmaking zijn. Kort gezegd: mag alleen de auteursrechthebbende linken naar zijn werk. Een ieder ander moet een vergoeding betalen.

De rechtbank Den Haag besloot in december 2012 in de zaak van Buma/Stemra tegen de muzieksite Nederland.FM dat ook het insluiten van links naar radiostreams, oftewel embedden, is aan te merken als een openbaarmaking. Nederland.FM verzamelt allerlei radiostreams waardoor de gebruiker makkelijk kan switchen van de ene naar de andere zender. De rechtbank oordeelde dat er hier sprake is van een auteursrechtinbreuk, omdat:

...gedurende het afspelen van de radiostream ten minste een groot deel van de homepage zichtbaar blijft voor de bezoeker. De openbaarmaking gaat daarmee verder dan slechts de beschikbaarstelling van faciliteiten.

...de muziekwerken toegankelijk worden voor een ander publiek dat Buma/Stemra voor ogen had toen zij toestemming verleende voor het gebruik van de muziekwerken door de radiostations.

... gedaagde de radiostreams presenteert in het kader van zijn eigen websites en hij op die manier de mogelijkheid schept om zelf profijt te trekken uit de radiostreams en de daarin opgenomen muziekwerken.

Na dit vonnis zag Buma de kans schoon om haar jacht naar embed-vergoedingen te heropenen.

Vanwege vele kritieken op dit spraakmakende vonnis, een recent arrest van het Gerechtshof en omdat er op dit moment prejudiciële vragen aanhangig zijn bij het Europese Hof, werd verwacht dat de eigenaar van Nederland.FM in hoger beroep zou gaan. Maar het tegendeel blijkt: Nederland.FM is de eerste radioportal die een embed-licentie heeft afgesloten met Buma/Stemra.

Hiermee lijkt het hek van de dam. Moeten nu alle websites die muziek- of filmwerken embedden een vergoeding betalen of een licentie afsluiten? Is het embedden van bijvoorbeeld een YouTube-filmpje een auteursrechtelijke openbaarmaking?

Deze vraag is op dit moment nog niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Mocht je een goed bezochte blog beheren waarop een aantal muziekvideo’s van YouTube zijn geplaatst en wil je geen brief van Buma/Stemra ontvangen, is het aan te raden deze video’s niet meer te embedden. Voor het plaatsen van een directe link, naar bijvoorbeeld een YouTube of Soundcloud, ben je geen vergoeding verschuldigd. Een aantal muziekblogs, waaronder Kicking the Habit, doen dit al om de embed-licentie van Buma te ontlopen.

Het Belgische hof denk hier geheel anders over, lees dat hier.

Terug naar overzicht