De Rijksoverheden zijn vanaf 1 januari 2011 verplicht elektronische facturen die via Digipoort zijn aangeleverd te accepteren. Om via Digipoort elektronisch te kunnen factureren is een bedrijf echter verplicht zich aan te sluiten bij Digipoort. Een van de voorwaarden voor deze aansluiting is het bezit van een PKIOverheid certificaat. Dit is een zogenaamde geavanceerde elektronische handtekening die ervoor zorgt dat de integriteit en de identiteit van de factuur gewaarborgd is.
Zwaardere eisen dan in de ‘business to business’-verhouding
Het eisen van een geavanceerde elektronische handtekening is echter vreemd. In het verleden moesten bedrijven, die elektronisch wilden factureren aan andere bedrijven (‘business to business’), ook een geavanceerde elektronische handtekening gebruiken. In 2009 heeft De Jager deze voorwaarde afgeschaft. In de verhouding ‘business tot business’ is de geavanceerde elektronische handtekening dus niet langer verplicht om elektronisch te kunnen factureren. Waarom dit nog wel geldt voor elektronische facturen aan de overheid? Geen idee. Het brengt echter wel met zich mee dat een bedrijf die zowel aan andere bedrijven als aan de Rijksoverheid levert vaak twee factuurmethodes zal hanteren.
Andere geavanceerde elektronische handtekeningen
Bedrijven die aan de overheid leveren, zouden gebaat moeten zijn bij de mogelijkheid om elektronisch te factureren. Deze wijze van facturering zou minder rompslomp met zich mee moeten brengen. De vraag is echter in hoeverre dit klopt. Voor aansluiting op Digipoort moet eerst een informatiepakket van een paar MB worden gedownload. Vervolgens moet een testcertificaat worden aangevraagd en een duur PKIOverheid certificaat worden aangeschaft. Het elektronisch factureren aan de overheid is dus nog niet zo makkelijk en zeker niet goedkoop. Daar komt nog eens bij dat je als leverancier per se een PKIOverheid certificaat dient aan te schaffen. Als je als leverancier al beschikt over een certificaat (een andere geavanceerde elektronische handtekening dan het PKIOverheid certificaat), mag je deze niet gebruiken voor de aansluiting op Digipoort en dien je dus speciaal voor het elektronisch factureren aan de overheid een duur PKIOverheid certificaat aan te schaffen. Dit is opmerkelijk aangezien andere geavanceerde elektronische handtekeningen net zo goed werken als het PKIOverheid certificaat.
Hieruit blijkt wel dat eerst de elektronische handtekening verplicht stellen (in de ‘business tot business’-verhouding), daarna in deze relatie afschaffen en vervolgens ten aanzien van de Rijksoverheid een specifiek PKIOverheid certificaat verplicht stellen, zo efficiënt nog niet is. Hier hadden ze bij het Rijk beter over na mogen denken.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.