Gistermiddag was ik te gast bij BNR Juridische Zaken om te spreken over "Predictive Policing".
Predictive policing is het gebruik van intelligente algoritmes en big data om, door middel van data mining misdrijven te voorkomen. In de Verenigde Staten loopt een experiment bij de LAPD met de software "PredPol". De algoritmes analyseren historische gegevens en realtime data, waaronder locatie, tijd en type misdaad, en plotten dit in zogenaamde geografische “prediction boxes” van 150 vierkante meter. De politie kan vervolgens besluiten om extra te gaan surveilleren in de betreffende wijken.
In de radio uitzending werd mij gevraagd of de software wel betrouwbaar is? Kan het worden voorkomen dat wijken etnisch worden bestempeld? Wordt deze software ook in Nederland gebruikt? Mogen bedrijven, zoals Facebook, gegevens gebruiken voor opsporing? Moet Facebook haar gebruikers beter informeren over privacy en opsporing? En heb je als gebruiker een eigen verantwoordelijkheid om het privacy beleid van Facebook te onderzoeken?
Het interview is hier te beluisteren.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.