Met enige regelmaat ontvangen wij vragen over de BTW vermelding bij prijzen in een webshop. Moet ik achter elke prijs een BTW vermelding plaatsen? Mag ik een inclusief en exclusief prijs vermelden? Mag de ene prijs groter afgebeeld worden dan de andere prijs? Wat als ik hoofdzakelijk aan zakelijke klanten lever maar heel soms aan consumenten?
De wet is hierin helder. Op duidelijke en begrijpelijk wijze moet de prijs met inbegrip van alle belastingen vermeld worden. De nieuw in te voeren Europese Richtlijn bevat een zelfde soort bepaling. Hieruit volgt de vraag wat een duidelijke en begrijpelijke wijze is.
Achter iedere prijs zetten dat deze inclusief BTW is, is duidelijk en begrijpelijk. Dit kan, afhankelijk van de website, rommelig overkomen. Daarom laten webwinkels de melding regelmatig achterwege en volstaan ze met een uitleg op de klantenservice pagina waarin gesteld wordt dat alle genoemde prijzen inclusief BTW zijn. Geen probleem, als de webshop zich alleen op consumenten richt.
Ingewikkelder wordt het als een webshop zich op consumenten en zakelijke klanten richt. Hoe ga je dan om met de BTW vermelding? Het is mogelijk om bij ieder product twee prijzen te vermelden, logischerwijs is de prijs zonder BTW lager, toch moet dit duidelijk bij de twee prijzen staan. Het moet door middel van een vermelding duidelijk zijn welke prijs inclusief en welke prijs exclusief BTW is. Regelmatig is de prijs exclusief BTW groter afgebeeld dan de inclusief prijs. Een webwinkel laat natuurlijk graag zien hoe voordelig de producten zijn.
Als een webwinkel echter ook aan consumenten levert is deze manier van BTW vermelding twijfelachtig. De winkel voldoet in beginsel aan de wet, de prijzen worden inclusief belasting weergegeven. Maar de vermelding mag echter niet dusdanig onduidelijk zijn dat de consument misleid kan worden. Naast het feit dat prijsvermeldingen in verschillende afmetingen, kleuren of lettertypen de webwinkel niet mooier maken wordt er ook een boete geriskeerd op het moment dat de consument mogelijk misleid kan worden.
Een optie is om de prijzen in dat geval zowel inclusief als exclusief BTW te vermelden, onder elkaar, even groot, netjes en duidelijk.
Een interessant en goed voorbeeld biedt de computerspeciaalzaak Informatique.nl: een inclusief / exclusief BTW knop op de website:
Op deze manier kan de bezoeker zelf beslissen welke prijzen er getoond moeten worden en is het direct duidelijk hoe de prijzen getoond worden, de knop geeft immers aan op welke stand hij nu staat.
Tot slot, vergeet niet dat het hoge BTW tarief vanaf 30 september 2012 van 19% naar 21% stijgt.
> Alle juridische adviezen voor webwinkels & e-commerce
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.