Veel websites gaan de fout in bij het aanbieden van hun algemene voorwaarden, gebruiksvoorwaarden, Terms of service (TOS) of hoe ze ook maar mogen heten. Om creatief te zijn, om de tekst te verstoppen voor kritische lezers, omdat toch niemand ze leest of gewoon omdat het softwarepakket nu eenmaal zo gebruikt is: er zijn redenen genoeg, maar helaas is het gevolg wel dat uw algemene voorwaarden simpelweg niet rechtsgeldig zijn.
De wet is duidelijk: als u via elektronische weg (bijvoorbeeld op uw website) mensen aan algemene voorwaarden of een reglement wilt binden, dan moet u de tekst beschikbaar stellen voordat men lid wordt, de koop sluit of wat maar het doel van de voorwaarden is. Dat aanbieden kan op vele manieren, maar welke manier u ook kiest, de voorwaarden moeten op te slaan of uit te printen zijn door de gebruiker.
De volgende manieren zijn daarvoor echter NIET geschikt:
Het beste is en blijft gewoon een hyperlink naar een nieuwe webpagina met daarin een HTML- of PDF-bestand met de voorwaarden. Deze een nieuw venster laten openen is natuurlijk prima, maar maak het dan een echt nieuw venster en geen uitgekleed pop-upvenster.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.