De bring your own device-trend is een feit: werknemers gebruiken massaal een eigen smartphone, laptop of tablet voor zakelijke doeleinden. E-mailen met een eigen smartphone of toegang tot het bedrijfsnetwerk met een eigen tablet heeft zijn voordelen. De werknemer kiest voor de apparaten die hij het prettigst vindt en kan deze ook thuis gebruiken. Maar hoe gaat u hier als werkgever mee om? BYOD is ten slotte niet zonder risico’s; virussen, datalekken en overmatig privégebruik liggen op de loer.
Om risico’s uit te sluiten is het reguleren van het BYOD-gebruik binnen uw organisatie een must. Met onze BYOD-reglementgenerator creëert u beleid op maat en naar eigen inzicht dat voldoet aan de juridische norm. Welke devices staat u toe en hoe beveiligt u deze? En hoe denkt u over privégebruik onder werktijd? En mag de werknemer internetten in het buitenland? Zo ja mag u ook de roaming-kosten betalen. En die kunnen hoog oplopen.
Een ander belangrijk BYOD-aspect dat u dient te reglementeren is toezichthouden en monitoren. Het controleren van devices van uw werknemers lijkt misschien de oplossing om problemen omtrent BYOD te voorkomen. Echter is het onder de loep nemen van privéapparatuur in het kader van het privacyrecht van de werknemer niet zomaar toegestaan. De werknemer moet voorafgaand aan een controle ervan op de hoogte zijn dát hij gecontroleerd kan worden. Dit realiseert u door de voorwaarden omtrent controle op te nemen in het reglement. Indien u de mogelijkheid wil hebben tot controle is dit een vereiste.
Tot slot dient u bij de invoering van het reglement rekening te houden met een aantal juridische vereisten. Indien er binnen uw organisatie een ondernemingsraad actief is, dient deze met het reglement in te stemmen. Ook dienen de werknemer expliciet met het reglement akkoord te gaan, het betreft hier immers arbeidsvoorwaarden. Wij adviseren u werknemers te laten tekenen voor akkoord.
Creëer een transparant beleid in uw organisatie en voorkom problemen achteraf: genereer een BYOD-reglement op maat voor €45-,.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.