Sinds 3 maart is de premium versie van Hangouts Meet ‘gratis’ door Google beschikbaar gesteld voor haar G Suite gebruikers. ‘Gratis’ omdat voor het gebruik van G Suite gewoon betaald dient te worden. Vanzelfsprekend probeert Google haar gebruikers warm te maken voor de extra features van Hangouts Meet. Mede hierdoor heeft G Suite een toenemend aantal gebruikers mogen verwelkomen en heeft het inmiddels de magische grens van twee miljard maandelijkse gebruikers overschreden. Nu rest alleen nog de vraag; wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van Hangouts Meet?
Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen gratis privé (Gmail-account) en betaald zakelijk (G Suite-account) gebruik van Google. Het is al vaker gezegd, maar voor niets gaat de zon op. Voor beide soorten service is veelal dezelfde beveiliging van toepassing, echter zit het qua privacy even anders. Van Google Hangouts Meet kan enkel via een betaald account gebruik worden gemaakt. Het mag dan ook worden aangenomen dat Google via G Suite niet je e-mail uitleest om gericht te adverteren, je aankopen ongevraagd bijhoudt en andere van dat soort zaken. Met betrekking tot privacy blijft de CLOUD Act zoals bij ieder Amerikaans bedrijf een risico, al hoeft dit een verder gebruik niet in de weg te staan.
Bij de videochatservice van Google staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Zo kunnen uitnodigingen gemakkelijk via een link worden verstuurd en kunnen deelnemers niet automatisch toegang krijgen tot de videochat in verband met privacy- en misbruikbescherming. Dit valt goed te vergelijken met de wijze waarop documenten binnen de G Suite technologie gedeeld kunnen worden. Een ander groot voordeel van Hangouts Meet ten opzichte van andere videochatservices is dat deelnemers ook kosteloos in kunnen bellen. Deelnemers die geen gebruik kunnen maken van videochat, hoeven daarnaast ook geen extra add-on’s te installeren om dit mogelijk te maken.
Maar aan het gebruik van Hangouts Meet hangt toch wel degelijk een groot nadeel, namelijk dat er geen sprake is van end-to-end encryptie. Dat betekent kortgezegd dat Google de gesprekken in kan zien indien dat nodig zou zijn. Daarnaast is het wel zo dat de beveiliging van de Google zo is ingesteld dat anderen niet mee kunnen kijken. Voor de vergelijking: Facetime en WhatsApp maken hier wel gebruik van. De consumentenversie van Hangouts Meet genaamd ‘Duo’ is dat dan weer wel end-to-end encrypted. Tot zover de logica.
Een laatste punt van bezwaar kan worden gevonden in het feit dat Google bekend staat om plotseling zijn stekker uit bepaalde projecten te trekken, waaronder meerdere videochat- en meetingservices. Alhoewel het niet valt te verwachten dat Google opnieuw snel het roer zal omgooien, is Hangouts Meet een onderdeel van de onlangs opgesplitste Hangout-applicatie. Een bescheiden risico dus, maar wel een met een duidelijke trackrecord.
Samenvattend kan worden vastgesteld dat Google Hangouts Meet een vanzelfsprekende oplossing is voor de huidige twee miljard gebruikers van G Suite. Functioneel verschilt de service niet veel van Zoom, al zijn er op gebruiksgemak nog wat stappen te maken. Privacy technisch zijn er weinig tot geen onoverkoombare problemen te vinden, behoudens het gebrek aan end-to-end encryptie. Bedrijven die geen gebruik maken van G Suite zullen moeten overwegen of zij het waard vinden om € 6,- per gebruiker te besteden voor de aanschaf hiervan.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.