Geen chauffeur, maar een kofferbak vol persoonsgegevens?

Google, een zoekmachine opgericht door twee studenten en inmiddels uitgegroeid tot internetgigant van ongekende omvang, blijft verbazen en vernieuwen. Begin deze maand verkreeg het bedrijf een vergunning om met een zelf rijdende auto de openbare weg op te gaan in de Amerikaanse staat Nevada, zo berichtte Nu.nl. Gereden worden zonder chauffeur is niet langer meer iets wat alleen in films kan.

Maar zoals bij meer initiatieven van Google worden ook bij dit project kanttekeningen geplaatst. Consumer Watchdog, een Amerikaanse toezichthouder die zich inzet voor de belastingbetaler en consument, maakt zich zorgen volgens de LA Times. Maar waarom dan? De toezichthouder is bang dat Google ook offline informatie gaat verzamelen zoals Google eerder deed met WiFi signalen en de Streetview auto:

Just as Google tracks us around the Information Superhighway, it will now be looking over our shoulders on every highway and byway

Om dit te voorkomen wil Consumer Watchdog er middels een amendement voor zorgen dat Google in Californië wel de weg op mag met zelf rijdende auto's, maar dat die auto's geen gegevens mogen verzamelen. Wat kan er gebeuren als Google weet waar wie op welk moment is, voor zover dit al niet mogelijk is met de huidige generatie smartphones?

Als het Google lukt, zowel juridisch als technisch, om een nummerbord van een auto aan een Gmailaccount te koppelen is het mogelijk om reclameboodschappen in de mailbox te tonen van bedrijven waar de eigenaar van het account dezelfde middag langs gereden is. Maar andersom werkt dat ook. Google toont, door middel van cookies, op de persoon gerichte reclameboodschappen in de mailbox. Deze kunnen dan ook op de snelweg op billboards getoond worden als de onbemande auto heeft geregistreerd dat iemand daar een aantal keer per week rijdt. Ik kan me voorstellen dat daar een 'Big brother is watching you' idee door ontstaat. Het is goed dat hierover aan de bel wordt getrokken.

Natuurlijk stelt Google de auto te ontwikkelen om de wegen veiliger te maken. Een volledig computergestuurde auto zal minder snel een ongeluk veroorzaken dan een auto die door de mens bestuurd wordt. Tenzij de auto door kwaadwillende gehackt wordt uiteraard. De weg zal niet alleen veiliger worden, er zal zuiniger gereden worden en de doorstroming zal verbeteren. Goed voor het milieu en minder files, zullen mensen daar een stukje privacy voor op willen geven?

Terug naar overzicht