Na het lezen van mijn vorige blog over 3D printen dacht u vast: dat zal zo’n vaart niet lopen.
Toch gaat de techniek sneller dan u denkt! De bijenkorf introduceert sinds deze week namelijk een heuse 3D printer.
Met dit vernuftige apparaatje kunt u thuis zélf spulletjes in 3D uitprinten. Dit geldt voor bijna alles wat kleiner is dan 14 x 14 x 14 cm. Er kan uit 10 verschillende kleuren kunststof 3D geprint worden.
Super! Maar het betekent dus ook dat je (in de toekomst) met de 3D printer andere spullen van de Bijenkorf gewoon kunt uitprinten in plaats van kopen, zoals dit, dit en dit.
Mét toestemming van de bekende merken is dat natuurlijk geen probleem, maar zonder toestemming kan het een inbreuk zijn op het auteursrecht, merkenrecht of modellenrecht.
De auteurswet bijvoorbeeld geeft de slechts de maker van een werk het exclusieve recht deze openbaar te maken en te verveelvoudigen (art. 1 Aw )Dit houdt vanzelfsprekend in dat je, als je niet de maker bent, toestemming moet verkrijgen.
Gelukkig zijn daar wel wettelijke uitzonderingen op, zoals het recht om een privé kopie (ja echt 1) te maken. Dat laatste maakt het dus mogelijk daadwerkelijk een van bovenstaande producten zelf thuis uit te printen.
De vraag is dan natuurlijk, wie ziet het nu als je er in plaats van één wel vier uitprint? Dat zal in de praktijk lastig, zo niet onmogelijk te controleren zijn. De toekomst zal uitwijzen hoe we daar mee om moeten gaan. Wellicht is blokkeren van producten tegen kopiëren dan wel een mogelijkheid, zoals dat ook kan met bijvoorbeeld dvd's?
“Over 10 jaar heeft een ieder zo’n ding thuis staan”, schreef ik in mijn vorige blog. Dat zou nog in elk geval wel eens waarheid kunnen worden. We zullen zien!
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.