Het nieuws sloeg eind vorige week in als een bom. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde content uit illegale bron kan niet langer toegestaan worden, zo oordeelde het Europese Hof. Een uitspraak die er aan zat te komen, aangezien de advocaat-generaal in januari al concludeerde dat de Nederlandse situatie niet strookt met Europese regelgeving.
In 2010 bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dat het in Nederland toegestaan is om auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming van de rechthebbende te downloaden uit evident illegale bron. Kortom, een film downloaden via The Pirate Bay mag.
Dit mag, omdat rechthebbenden via het thuiskopiestelsel een vergoeding kregen. De Hoge Raad twijfelde vervolgens aan de overwegingen van het Hof en besloot om vragen te stellen aan het Europese Hof. Deze laatste heeft nu een duidelijk oordeel gegeven: Downloaden uit illegale bron kan niet toegestaan worden.
De Nederlandse regering heeft dezelfde dag nog aangegeven dat het 'downloadverbod' direct van kracht is gegaan. Stop met het leechen via The Pirate Bay en zeg maar dag tegen je payserver om uit nieuwsgroepen te downloaden, anders overtreed je de wet.
Zal het echt zo hard gaan? Dat betwijfel ik. BREIN heeft al aangegeven niet direct de individuele downloader aan te gaan pakken. Zij richten hun pijlen op de tussenpersonen. De uitspraak zou vervelend moeten zijn voor de internetter die wel eens een film 'leent' van internet. Daarnaast zou de uitspraak een overwinning moeten zijn voor rechthebbenden. Mensen mogen niet langer zonder te betalen van hun werk genieten.
Toch denk ik dat het genuanceerder ligt. Het verbieden is de eerste stap, maar het handhaven is een veel moeilijkere tweede stap. Daarnaast zal de thuiskopievergoeding omlaag moeten (al ziet Stichting Thuiskopie dat anders). Dit betekent minder vergoeding voor rechthebbenden.
De uitspraak was te voorzien en vanuit juridisch oogpunt ook niet meer dan logisch. Of het iets aan de bestaande situatie gaat veranderen, waarbij het downloaden uit illegale bron als vanzelfsprekend beschouwd wordt, blijft de vraag.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.