Een domeinnaam met daarin de naam van een concurrent doorlinken naar je eigen, anders genaamde site is geen handelsnaaminbreuk. Dat bepaalde de rechtbank Overijssel onlangs. Een handelsnaam beschermt je bedrijfsnaam tegen gebruik door concurrenten, maar dat geldt alleen als ze die ook als bedrijfsnaam gebruiken. En dat doe je niet als je doorlinkt.
In de rechtszaak die hier speelde, dreef een bedrijf handel op de website www.filter-webshop.nl. Een concurrent had filterwebsite.nl geregistreerd en linkte deze door naar zijn eigen site, met andere domeinnaam. Deze namen lijken redelijk op elkaar, waardoor je in principe op grond van het handelsnaamrecht kunt optreden. Naamsverwarring bij twee concurrenten mag niet, het jongste bedrijf moet zijn naam dan aanpassen.
Wel eist de Handelsnaamwet dan dat de concurrent de naam als handelsnaam, als bedrijfsnaam gebruikt. En enkel gebruik om door te linken is geen gebruik als bedrijfsnaam. Hierbij moet wel gezegd worden dat de rechtbank een belangrijke factor vond dat het om nogal beschrijvende namen ging. Maar hoe beschrijvend een naam is, is formeel geen criterium bij handelsnaaminbreuk. In de praktijk wel: verwarring wordt eerder aangenomen bij een heel creatieve naam dan bij een heel beschrijvende.
Als de naam als merk is vastgelegd, dan komen de zaken anders te liggen. Dan kunnen ook andere vormen van gebruik worden aangepakt, en doorlinken naar je eigen winkel is dan zeker een vorm van gebruik.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.