Doorlinken .nl domeinnaam naar .de website onrechtmatig?

In onze mailbox ontvingen wij kortgeleden een interessante vraag over domeinnaamextenties. “Mag een Duitse ondernemer een .nl domeinnaam met mijn handelsnaam registreren en deze door laten linken naar zijn eigen .de domeinnaam en website?”

Het ging in dit geval om twee ondernemers die een vergelijkbare handelsnaam gebruikte, maar voor twee totaal verschillende diensten. Waar de Nederlandse partij knutselspulletjes verkocht, verkocht de Duitse ondernemer meubels. Omdat de Nederlandse partij alleen de .com domeinnaam in zijn bezit had, wilde hij ook graag de .nl domeinnaam verkrijgen.

De Duitse partij voelde hier niet veel voor. Door de .nl domeinnaam konden Nederlandse bezoekers zijn meubels gemakkelijk online terugvinden, zo was zijn gedachte. Kan hier iets tegen gedaan worden?

De Nederlandse ondernemer was van mening dat er door dit doorlinken misbruik werd gemaakt van zijn handelsnaam. Maar hoe zit dat ook alweer? Inbreuk op een handelsnaam, kan alleen gepleegd worden door een andere handelsnaam. Wanneer de domeinnaam gebruikt wordt om door te linken naar een andere domeinnaam, is er geen sprake van een handelsnaam.

Doet de Duitse ondernemer dit dan om de Nederlandse partij dwars te zitten? Waarschijnlijk niet. Hij heeft immers belang bij de domeinnaam, omdat deze overeenkomt met zijn eigen handelsnaam.

 

Training Reclame en online marketing

Aan welke juridische eisen moeten reclame-uitingen voldoen en wat zijn mijn rechten als een ander mijn merk of domeinnaam gebruikt? Hoe moet ik omgaan met privacyrechten bij het gebruik van SEO? Deze en andere juridische vragen worden beantwoord tijdens de training.

 

Terug naar overzicht