Afgelopen 7 november is het wetsvoorstel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. Nog niet zo lang geleden trad de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking. Opnieuw zijn er dus wijzigingen in het arbeidsrecht in de maak. De WAB moet vanaf 1 januari 2020 zorgen voor meer balans tussen vaste werknemers en flexwerkers. Hoe? Lees verder voor het antwoord.
Werkgevers zijn vaak huiverig om werknemers in vaste dienst te nemen. De risico’s bij het hebben van een werknemer in vaste dienst zijn bijvoorbeeld hoge kosten door langdurige ziekte of het niet kunnen ontslaan van een werknemer door het strenge ontslagrecht. Werknemers in vaste dienst genieten veel bescherming. Werknemers met een tijdelijk contract, oftewel flexwerkers, genieten daarentegen veel minder bescherming. Van flexwerkers kan bijvoorbeeld gemakkelijker afscheid genomen worden. Op die manier loopt een werkgever minder risico en zo kunnen hoge kosten worden voorkomen. Werkgevers kiezen daarom eerder voor flexwerkers. Het wetsvoorstel, de WAB, moet het verschil tussen vast en flex verkleinen; oftewel 'vast minder vast' en 'flex minder flex' maken. Net als met de WWZ is het doel dat meer mensen een vaste baan krijgen.
Belangrijke maatregelen uit de voorgestelde wet zijn:
Vanuit verschillende hoeken - zowel vanuit werkgeverskant als werknemerskant - is onvrede geuit over dit maatregelenpakket, zoals voorgesteld door minister Koolmees. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een stap vooruit, maar niet van balans. Volgens werkgeversvereniging AWVN ontbreekt het aan visie en zit er te weinig samenhang in de voorstellen. Werknemersorganisatie FNV ziet niet in hoe de WAB meer vaste banen gaat opleveren. Terwijl andere werknemersorganisatie CNV zelfs een petitie is gestart om de WAB tegen te houden, omdat er volgens hen nog meer flexbanen bij zullen komen. Ook de Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel en zegt dat de voorgestelde maatregelen ontoereikend zijn om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.
Uit dit wetsvoorstel, dat kort volgt op de inwerkingtreding van de WWZ, blijkt maar weer dat de werking van de wetten om de arbeidsmarkt te reguleren nauwgezet in de gaten worden gehouden. Dat is iets om toe te juichen. De vraag blijft of de maatregelen inderdaad zullen gaan zorgen voor een grondige opknapbeurt van de arbeidsmarkt. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Dit betekent dat het wetsvoorstel zal worden besproken door de Kamerleden en dat er over het wetsvoorstel zal worden gestemd. De voorgestelde maatregelen zijn dus nog niet definitief. Er kan nog van alles wijzigen. Wanneer het wetsvoorstel definitief is en het duidelijk is wanneer de regels inwerkingtreden, is het belangrijk om de bedrijfsvoering en de arbeidsovereenkomsten waar nodig aan te passen. ICTRecht houdt u op de hoogte.
Deze blog is geschreven in samenwerking met Demi Grandiek.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.