De Omnibus Package: de keerzijde van de lawine aan nieuwe wet- en regelgeving onder de Digital Decade

De Europese Commissie (“EC”) heeft onlangs het concept van de “Omnibus Simplification Package” geïntroduceerd. Dit is een voorstel dat erop is gericht de administratieve lasten onder nieuwe wet- en regelgeving voor Europese bedrijven (met name kleine en middelgrote ondernemingen; het MKB) te verminderen en ook de concurrentiepositie van de EU te versterken. Dit pakket, of eigenlijk een serie van pakketten, zoals de EC zelf schrijft, streeft naar vereenvoudiging van bestaande wet- en regelgeving, waardoor bedrijven minder tijd en middelen hoeven te besteden aan bureaucratische processen. Door deze vereenvoudigingen kunnen ondernemingen zich meer richten op innovatie en groei, wat essentieel is in het tijdperk van de digitale transformatie waar we middenin zitten.

De digitale transformatie brengt risico’s met zich mee, zoals kwesties rondom de bescherming van data en veiligheid van het financiële stelsel. Om deze uitdagingen aan te pakken en innovatie te stimuleren, introduceert de EU een flinke hoeveelheid nieuwe wetgeving. Dit dient meerdere doelen, waaronder bijvoorbeeld risicobeheersing, harmonisatie en concurrentiebevordering. Ook spelen geopolitieke en economische onafhankelijkheid en bescherming van Europese waarden een rol in deze regelgeving.

En nu wordt daar dus het eerste Omnibus-pakket geïntroduceerd. Is de EU nu een probleem aan het oplossen dat ze zelf heeft gecreëerd? Het lijkt er met dit pakket haast op dat de EC indirect erkent dat haar eigen regelgeving hier en daar wat te ver is doorgeschoten – in elk geval voor sommige ondernemingen.

De Omnibus Package: wat weten we al?

Het eerste Omnibus-pakket wordt op 26 februari 2025 gepubliceerd. Op dit moment weten we nog niet wat het precies omvat, maar en paar dingen zijn bekend. Het Omnibus-pakket betekent bijvoorbeeld niet dat bedrijven ineens niet meer aan Europese wet- en regelgeving hoeven te voldoen. Het Omnibus-pakket creëert een integratie van de rapportageverplichtingen van verschillende wetgevingsstukken, zoals de Taxonomy Regulation,Corporate Sustainability Reporting Directive (“CSRD”) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (“CSDDD”). Hoewel deze integratie bedoeld is om overlap in met name rapportageverplichtingen te verminderen voor met name het MKB, zeggen anderen weer dat dit de effectiviteit van Europese wet- en regelgeving kan ondermijnen. De EC geeft aan dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de kernprincipes van bestaande wet- en regelgeving behouden blijven.

Mogelijke implicaties

De implementatie van het Omnibus Simplification Package kan brede implicaties hebben voor het Europees recht en specifieke rechtsgebieden. Enerzijds kan de vermindering van administratieve lasten leiden tot een versterkte concurrentiepositie van Europese bedrijven en een stimulans voor innovatie. Het laatste werd onlangs gesteld door Mario Draghi in zijn rapport “The future of European Competitiveness”, waarin hij aangeeft dat Europa aanzienlijk meer gecoördineerd industrieel beleid, snellere besluitvorming en massale investeringen nodig heeft om economisch gelijke tred te houden met rivalen zoals de Verenigde Staten en China.

Anderzijds ontstaat hiermee het risico dat de integratie van verschillende wetgevingsstukken leidt tot een verzwakking van bestaande standaarden. Dit kan gevolgen hebben voor de manier waarop bedrijven voldoen aan hun verplichtingen en hoe regelgeving wordt gehandhaafd binnen de EU.

Voor bedrijven die hiermee geraakt zijn of worden betekent dit dat er veranderingen op komst zijn die zowel kansen (lees: grijs gebied) als uitdagingen (lees: juridische onzekerheid) bieden. Het is cruciaal voor bedrijven (en met name diens legal & compliance specialisten!) om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en te begrijpen hoe ze de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.

De EC presenteert dit pakket als een vereenvoudiging, maar het zal niemand ontgaan zijn dat wet- en regelgeving vanuit de EU eerder groeit dan krimpt. De slotvraag waarvan het antwoord voorlopig op zich laat wachten: gaat de EU dereguleren in het belang van innovatie?

Heb je ondersteuning nodig bij de wet- en regelgeving rondom de Digital Decade? Wij staan klaar om je te helpen! Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Neem contact op

Terug naar overzicht