In de afgelopen jaren heeft de Europese Unie aanzienlijke stappen gezet om de digitale infrastructuur en informatiebeveiliging te versterken, grotendeels ingegeven door de doelstellingen van The Digital Decade. Een fundamenteel kenmerk van deze wetgeving is de toepassing van een risk based approach, oftewel een risico-gebaseerde benadering. Maar wat houdt dit precies in, en waarom is het zo belangrijk voor informatiebeveiliging en onze cyberweerbaarheid?
Een risk based approach betekent dat beslissingen en maatregelen worden genomen op basis van een grondige analyse van de risico's. In plaats van een one-size-fits-all benadering waarbij een checklistje wordt afgelopen, kijkt deze methode naar de specifieke bedreigingen en kwetsbaarheden die een organisatie of systeem kunnen beïnvloeden. Dit stelt organisaties in staat om hun middelen en inspanningen te richten op de meest kritieke gebieden, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van de beveiligingsmaatregelen worden gemaximaliseerd.
De EU-wetgeving omtrent digitale veiligheid, zoals de NIS2-richtlijn, DORA en de Cybersecurity Act, maakt gebruik van deze risk based approach. Deze wetten verplichten organisaties om risicoanalyses uit te voeren en passende maatregelen te nemen op basis van de uitkomsten. Dit is een verschuiving van reactieve naar proactieve beveiliging, waar anticiperen op mogelijke bedreigingen centraal staat.
Risk management (oftewel: risicobeheersing) en risicoanalyses zijn de hoekstenen van een risk based approach. Het proces van risicoanalyse kan als volgt worden samengevat:
Er zijn verschillende redenen waarom een risk based approach de ruggengraat van veel EU-wetgeving en informatiebeveiliging vormt.
De risk based approach is een kernonderdeel van de EU-wetgeving rondom The Digital Decade in het algemeen en informatieveiligheid in het bijzonder. Het vormt de basis voor een effectieve en efficiënte bescherming tegen een breed scala aan bedreigingen. Door een grondige risicoanalyse uit te voeren en passende maatregelen te nemen, kunnen organisaties niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook hun weerbaarheid tegen cyberdreigingen aanzienlijk vergroten. Dat biedt niet alleen voordelen voor de eigen continuïteit, maar schept ook vertrouwen bij klanten en andere stakeholders.
DISCLAIMER: In dit blog worden meer Engelstalige termen gehanteerd dan de auteur normaliter zelf zou willen. Hij heeft ervoor gekozen om ze toch te gebruiken, omdat ze zijn ingeburgerd en vaak herkenbaarder zullen zijn voor de lezer dan de Nederlandstalige equivalenten.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.