De geldigheidsduur van een cadeaucard

Elk zichzelf respecterende (web)winkel heeft er tegenwoordig een: een cadeaucard. Als je het even niet meer weet is dit het ideale cadeau voor een vage kennis, familielid die alles al heeft of een collega.

Vaak is echter niet helemaal duidelijk wat nu precies de geldigheidsduur is. Op de cadeaucard zelf staat het immers vaak niet.

Wat de geldigheidsduur van cadeaucards is, hangt af van de informatie die je wél hebt (de ouderwetse papieren versies zijn inmiddels zo uit de gratie dat ik het voornamelijk over het creditcardmodel heb).

Op sommige cadeaucards staat alleen een uitgiftedatum. Een uitgiftedatum is in principe de datum waarop je de cadeaucard hebt gekocht. Toen de cadeaucard nog een papiertje was kreeg je dan vaak een mooie stempel van het bedrijf, of werd de uitgiftedatum er simpelweg met de hand opgeschreven. Omdat het tegenwoordig ook mogelijk is om ‘lege’ cadeaucards te bestellen zodat je als gever op een later moment zélf het gewenste bedrag op de cadeaucard kan zetten zal in een dergelijk geval dat moment de uitgiftedatum zijn. De kaart wordt dan eigenlijk pas geactiveerd.

De regels zijn als volgt: als de cadeaucard alleen een uitgiftedatum heeft is hij 5 jaar geldig vanaf het moment van aankoop.

Indien de cadeaucard echter zowel een uitgiftedatum heeft als een geldigheidsduur is deze in beginsel de door het bedrijf aangegeven geldigheidsduur geldig. Een bedrijf mag namelijk zelf bepalen hoe lang de cadeaucard geldig is, zolang dit maar langer is dan 1 jaar. Is de cadeaucard korter dan een jaar geldig dan is dit in strijd met de wet (art.6:236 onder g BW) en kun je deze geldigheidsduur vernietigen. Gevolg? De cadeaucard krijgt dan een onbeperkte geldigheidsduur. Let er wel op dat dit artikel alleen geldt indien de koper van de cadeaubon een consument is, niet een bedrijf. Als je als bedrijf een cadeaubon koopt voor een collega mag de termijn mijns inziens dus zomaar korter zijn dan een jaar.

Staat er helemaal niets op de card? Dan is de cadeaucard onbeperkt geldig, en dat geldt in de praktijk voor de meeste soorten, uit oogpunt van service.

Wat je tegenwoordig veel ziet, is dat er geen uitgiftedatum en/of geldigheidsduur op de cadeaucard staat, maar dat er slechts wordt verwezen naar de ‘cadeaubonvoorwaarden’ via een link op de card. Een bedrijf moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat er ook daadwerkelijk een geldigheidsduur in die algemene voorwaarden staat.

Er is namelijk een geval bekend waarin op de cadeaucard (middels een verkeerde link!) werd verwezen naar de ‘algemene voorwaarden betreffende cadeaucards’. In die algemene voorwaarden stond alleen helemaal geen geldigheidsduur. Wel vond je daar de melding dat de geldigheidsduur op de kaart zelf zou moeten staan (?!) dan wel op de begeleidende brief (indien je hem in een fysieke winkel had gekocht) of in de bevestigingsmail (indien je hem via een webwinkel had gekocht). Vooral dat laatste is vreemd, want wie geeft nou de bevestigingsmail bij de cadeaucard?

Bovendien stond in de begeleidende brief en de bevestigingsmail eveneens alleen een verwijzing naar de ‘algemene voorwaarden betreffende cadeaucards’. Ja, inclusief verkeerde link.

Dit betekent dus dat er nergens een geldigheidsduur wordt vermeldt en de cadeaucard daarom onbeperkt geldig is…

De regels omtrent de geldigheidsduur zijn in ieder geval duidelijk dus mocht je nog een cadeaucard vinden in een oude la, dan weet je nu of hij nog geldig is of zou moeten zijn.

Meer weten over de regels voor webwinkels en e-commerce?

Terug naar overzicht