Niet elke blockchain is gelijk geschapen. Inmiddels zijn er legio incarnaties die allemaal in meer of mindere mate afwijken van waar blockchain daadwerkelijk voor staat. Deze verschijningen zijn niet meer de revolutionaire techniek die de capaciteit heeft de wereld te veranderen. Het zijn slappe aftreksels hiervan die worden ingezet voor institutioneel gewin in plaats van collectief gewin. Het is de gevestigde orde die uit FOMO het volgende buzzword bij de haren pakt.
Onlangs zagen we op een blockchain evenement deze 'implementatie' van blockchain en smart contracts. Als dit u enthousiast maakt over de mogelijkheden van blockchain, dan wordt het tijd om zelf op onderzoek uit te gaan, want de ware essentie gaat veel dieper.
Deze aanpak is niks nieuws. Nog steeds proberen bedrijven het concept van het internet toe te passen zonder aan te sluiten bij de beginselen die het zo krachtig maken. Het internet is open, decentraal en niet afhankelijk van een enkele schakel. En toch werken we met afgeschermde wikipagina’s, intranetten en vergaande maatregelen om kennis van de wereld af te schermen. Gelukkig zien we overigens ook een stroming van ondernemers die de nadruk leggen op openheid, delen en samenwerken. Open source begint steeds meer het uitgangspunt te worden, en dat is een geweldig teken.
Natuurlijk is het fijn als banken nieuwe technieken gebruiken om transacties goedkoper te maken. Maar noem het niet blockchain, zeg dan dat er een upgrade is uitgevoerd op de bestaande databases. Mijn verwachting is dat banken en overheden de ware essentie van blockchain en Bitcoin alleen zullen accepteren na een lang en zinloos gevecht.
De ingebakken verdedigingsmechanismen zullen in werking treden. Het zal afgeschilderd worden als verstorend en als een verlengstuk van de criminaliteit, voor zover dit niet al gebeurt. Niet lang geleden vreesden telco’s sms-inkomsten mis te lopen door de opkomst van het internet. Inmiddels draaien alle telecommunicatiediensten op het internet, van sms tot spraak.
De opkomst van het internet was in het begin langzaam en makkelijk te negeren. Uiteindelijk heeft het alle aspecten van de samenleving tot in de kern veranderd en kan zelfs oma e-mailen en online bankieren. Zo zal het ook gaan met blockchain, Bitcoin en eventueel alternatief cryptogeld. De enige vragen zijn nog: wanneer gebeurt en hoe zal het in de praktijk uitpakken.
https://www.youtube.com/watch?v=szdbKz5CyhA
Niet alleen zal Bitcoin, en daarmee blockchain, winnen, wij zullen allemaal winnen. "Wij" duidt hier niet op wij: Nederlands, of wij: rijke westerlingen, maar op wij: wereldburgers. Miljarden mensen die nu nog niet toegang hebben tot een bankrekening, zullen met een simpele telefoon transacties kunnen doen met de andere kant van de wereld.
Deze blockchaintransacties worden altijd, direct en zonder censuur uitgevoerd. Het maakt niet uit of het zes uur geweest is en de bank dicht is, of het weekend is en betalingen pas de volgende maandag worden verwerkt of een transactie niet doorgaat omdat er een rood vlaggetje naast je naam staat.
Vergeet de scepsis en de verwoede vereenzelviging van Bitcoin met criminaliteit. Criminelen gebruiken euro’s evengoed voor criminele activiteiten, dit is onderdeel van het leven. Net als de euro zal ook een klein deel van Bitcoin gebruikt worden voor schimmige zaken. Laten we ons vooral concentreren op de 99% van de mensen die het zullen gebruiken voor goed.
In plaats van ons ertegen te verzetten, laten we leren over de voordelen die Bitcoin en blockchain kunnen brengen. En nog belangrijker: luister vooral niet naar gevestigde partijen voor een realistisch beeld van de toekomst. Bitcoin en blockchain brengen de democratie en autonomie weer terug naar de mens. Pas dit idee alvast op uzelf toe en leer uit eigen onderzoek over de werking en de mogelijkheden.
Voor wie de sprong in het diepe wil wagen, click eens wat rond in de video’s van Andreas Antonopoulos. Zijn presentaties puilen uit van inhoudelijke kennis, nerdy humor en historisch besef.
Welkom bij de financiële revolutie (de waarde van één Bitcoin (BTC) is op dit moment 2237 euro).
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.