In China is een unlockmethode voor de iPhone 4 opgedoken die afhankelijk is van de mogelijkheid die wordt geboden om altijd het noodnummer 112 te kunnen bellen. Unlocken van een mobiele telefoon houdt in dat deze simlockvrij wordt gemaakt, zodat het toestel met andere providers te gebruiken is.
Het unlocken van een mobiele telefoon is onder andere in Nederland (maar ook in de Verenigde Staten) wettelijk toegestaan. Het is producenten en providers ook toegestaan om het unlocken van een toestel zo moeilijk mogelijk te maken (waarbij de mogelijkheid om een toestel te unlocken in Nederland na 1 jaar door de provider moet worden geboden). Deze situatie leidt tot een voortdurend kat-en-muis-spel tussen producenten en hackers.
In China is nu de GEVEY TurboSIM opgedoken, waarmee de iPhone 4 op recente firmwareversies met behulp van een SIM interposer te unlocken is. Om gebruik te maken van de methode is het onder andere nodig om verbinding te maken met het nummer 112. Dit proces moet na elke reboot en telkens als de netwerkverbinding wordt verbroken worden herhaald. In China zal dit niet tot problemen leiden, aangezien het nummer 112 daar alleen wordt gebruikt om bellers op de lokale noodnummers te wijzen.
In alle Europese landen kan het gebruik maken van deze unlockmethode er echter toe leiden dat mensen die zich in een levensbedreigende situatie bevinden later van hulp zouden kunnen worden voorzien. Naast het feit dat dit wat mij betreft een onethisch gevolg zou zijn van het genoemde kat-en-muis-spel, is misbruik van het noodnummer door gebruikers van de unlockmethode in Nederland strafbaar. Op het zonder noodzaak bellen van het noodnummer 112 staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden. Het unlocken van een iPhone 4 geldt niet als noodzaak in deze zin.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.