Tegenwoordig wordt steeds meer informatie online verwerkt. Daarbij wordt gretig gebruik gemaakt van software-as-a-service en cloud-diensten. Dergelijke diensten, zoals een online klantenadministratie (‘customer relation management-’ of ‘CRM-systeem’), hebben belangrijke voordelen. Gebruikers van de diensten kunnen in principe op ieder moment van de dienst gebruik maken en vanaf iedere locatie. Dit vergemakkelijkt ook het ‘nieuwe werken’, wat wordt geassocieerd met meer thuiswerken en meer flexibele werktijden. Maar dan moeten er wel goede afspraken gemaakt worden met dienstverlening. Dit doe je in een Service Level Agreement (SLA).
Voor afnemers van online diensten, is het wel een risico dat zij afhankelijk worden van de diensten en de leveranciers. Bij een storing kan de klant de dienst niet meer gebruiken en bij kritieke applicaties kunnen werkzaamheden zelfs stilvallen. Dit kan aanzienlijke schade opleveren, bijvoorbeeld als het gevolg van het niet kunnen halen van belangrijke deadlines. Het is dan ook van groot belang dat storingen worden beperkt en de beschikbaarheid van de dienst en de data zo hoog mogelijk is.
Op grond van de wet dient een dienstverlener te werken als een ‘goed opdrachtnemer’. Een goed opdrachtnemer doet zijn best, werkt nauwkeurig en conform de verwachtingen en is aansprakelijk voor zijn fouten. Vooral als de dienst tegen een lage prijs wordt aangeboden, zijn leveranciers uit zichzelf niet snel geneigd om garanties te geven over de beschikbaarheid. Voor klanten is het echter belangrijk om specifieke afspraken te maken met betrekking tot de beschikbaarheid, omdat zij zekerheid willen hebben.
De afspraak zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de dienst 99,9% van de tijd beschikbaar moet zijn, onderhoud alleen ’s nachts mag plaatsvinden en dat de aanbieder binnen 1 uur moet reageren op een storingsmelding. Ook over aansprakelijkheid en schadevergoeding bij downtime worden meestal afspraken gemaakt. In standaard-contracten van aanbieders wordt de aansprakelijkheid gewoonlijk beperkt.
Om voor beide partijen overzichtelijk te houden wat de gevolgen zijn van downtime, wordt er vaak een compensatieregeling afgesproken, waarbij de klant geld terug krijgt als de gegarandeerde uptime niet wordt gehaald. Afnemers moeten er daarbij wel op bedacht zijn dat een dergelijke compensatieregeling normaal gesproken in de plaats treedt van het recht op vergoeding van de werkelijk geleden schade. De afnemer moet er dus zeker van zijn dat de compensatie toereikend is, óf uitdrukkelijk bedingen dat de compensatie niet in de plaats treedt van het recht op schadevergoeding.
Dergelijke concrete afspraken over de beschikbaarheid en het niveau van de dienstverlening, worden gewoonlijk in een Service Level Agreement (“SLA”) vastgelegd. De SLA wordt vaak als bijlage opgenomen bij een mantel- of raamovereenkomst. Dienstverleners bieden vaak SLA’s waarbij uit meerdere service levels kan worden gekozen. Tegen een hoger bedrag worden de beschikbaarheid en andere prestatienormen ook hoger. Vanuit het perspectief van de afnemer is het belangrijk om bij het overeenkomen van SLA’s het volgende in acht te nemen.
Bij het outsourcen van diensten naar de cloud (‘cloudsourcen’) is het ook verstandig om zeker te stellen dat de applicatie en de daarin verwerkte gegevens goed zijn beveiligd tegen verlies en onrechtmatige verwerking (bijvoorbeeld door criminele ‘hackers’) en dat er waarborgen zijn voor de continuïteit van de leverancier en dienst en leverancier.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.