Centenveiling volgens minister een verboden kansspel

De veilingsite Goudkoortsveiling schendt de Wet op de Kansspelen door een zogeheten 'centenveilingen' aan te bieden. Dat verklaarde minister Hirsch Ballin afgelopen vrijdag tegenover de Tweede Kamer. Deelnemers aan een centenveiling kunnen maar heel weinig invloed uitoefenen op het verloop van die veiling, zodat het winnen van de veiling vooral een kwestie van geluk is. En dan is sprake van een kansspel, waarvoor een vergunning nodig is.

Bij een centenveiling is het idee dat deelnemers biedingen uitbrengen van telkens één cent. Er moet worden betaald om een bod uit te mogen brengen. Maar het is moeilijk te voorzien hoe je kunt winnen met deze veiling. Bij een traditionele veiling wint degene met het meeste geld, en daarmee kunnen deelnemers de uitkomst zelf beinvloeden.

Bij centenveilingen ligt dat anders. "Zo is de eindtijd van een veiling niet inzichtelijk voor de deelnemers, doordat deze na elk uitgebracht bod wordt verlengd" aldus de minister. Ook is het moeilijk te voorspellen wanneer andere bieders niet meer zullen bieden. En, het hoofdcriterium uit de Wet op de Kansspelen: "het is niet mogelijk op enige wijze behendigheid of kennis toe te passen bij het concept van goudkoortsveiling."

Wanneer winnen alleen of vooral een kwestie van geluk is, is sprake van een kansspel. Daarvoor is een vergunning nodig, en die worden in principe niet verstrekt voor kansspelen op internet.

Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor andere online veilingmodellen, zoals de "laagste unieke bod"-veilingen die de laatste tijd in populairiteit toenemen.

Mocht u innovatieve veilingmodellen ontwikkelen voor internet, laat deze dan door ICTRecht controleren zodat u zeker weet dat u legaal handelt.

Terug naar overzicht