De ontwikkelingen op het gebied van AI zijn in het afgelopen jaar ook weer bijzonder snel gegaan. We hebben weer vele nieuwe AI-modellen voorbij zien komen zoals steeds grotere en krachtigere AI-taalmodellen als ChatGPT 4o, o1 en concurrerende producten van andere grote partijen. Tussen de grote techbedrijven is een flinke concurrentiestrijd losgebarsten om de meest krachtige AI-modellen neer te zetten. Daarnaast heeft AI veel nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk gemaakt: van het vinden van nieuwe archeologische symbolen in het landschap, het beter begrijpen van DNA; en inzicht in de manier hoe walvissen met elkaar communiceren.
Maar vooral voor ons juristen was 2024 een mijlpunt voor de regulering en beheersing van AI: de Europese AI-Act is aangenomen, gepubliceerd en (deels) in werking getreden. Deze ontwikkeling vormt het slot van een lang proces om tot regels te komen over hoe de risico’s van AI het beste geadresseerd kunnen worden. Tegelijkertijd is dit nog maar slechts het begin van het verhaal en moet het echte werk nu beginnen. De komende jaren is het aan bedrijven en organisaties om hun AI-compliance op orde te krijgen en de AI Act te gaan implementeren.
Veel normen zijn (helaas) nog opengelaten en zullen nader moeten worden ingevuld met specifieke richtlijnen. Stukken van de AI Act gaan ook op verschillende momenten in werking. Het vele nieuws waarmee juristen iedere dag overspoeld worden, kan voor verwarring zorgen en het moeilijk maken het overzicht te bewaren. In deze blogpost geven we je een roadmap voor 2025; en op welke partijen je het beste kan letten het komende jaar zodat je op de hoogte blijft van de belangrijkste ontwikkelingen. Natuurlijk houden wij je gedurende 2025 ook op de hoogte van alle ontwikkelingen en vooral wat je nu al kan doen om compliant te worden.
In het komende jaar verwachten we veel richtlijnen en andere stukken die verheldering moeten geven op normen uit de AI Act. Ook zijn er een aantal data in de AI Act wanneer bepaalde stukken van de Act in werking treden; en deadlines voor Europese lidstaten om het toezicht gereed te hebben. Hieronder een overzicht van de belangrijkste momenten in 2025:
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft als uitgangspunt om het toezicht op AI zo veel mogelijk te laten aansluiten op het al bestaande toezichtlandschap. Om dit te realiseren werkt de AP samen met een groot aantal organisaties ter voorbereiding op de naleving van de AI Act. Er is een advies gepubliceerd met een overzicht welke toezichthouders verantwoordelijk moeten zijn voor het toezicht in verschillende sectoren. Hiertoe is het volgende voorstel gedaan:
Tot slot zijn er vijf toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor meer vanzelfsprekende sectoren:
Wij raden aan de voor jou relevante markttoezichthouder in de gaten te houden voor sectorale richtlijnen die eventueel op jou van toepassing kunnen zijn. Zeker tegen het einde van 2025 verwachten wij veel stukken van de sectorale markttoezichthouders naarmate zij als dusdanig zijn geïnstalleerd.
Wees je er vooral van bewust dat er al heel veel informatie beschikbaar is. Staar je vooral niet blind op de grote hoeveelheid informatie die er nog moet komen: ook nu kan je al beginnen met je AI-compliance traject aan de hand van dat wat je al op het internet kan vinden. Twijfelt je bedrijf of organisatie of zij misschien AI moeten gaan ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje bij de publicaties van TNO over AI. Zij bieden goede aanknopingspunten om een start te kunnen maken in je ontwikkeltraject. Kijk daarbij ook bijvoorbeeld naar het Rathenau Instituut en hun dossier over digitalisering.
Verlies daarbij ook vooral niet de ethiek uit het zicht. Het uitgangspunt van de AI Act is dat ieder AI-systeem wettig, robuust en ethisch is. Tegelijkertijd is dit natuurlijk niet de makkelijkste opgave. Dus hoe kan je hier het beste een begin mee maken? Kijk hiervoor vooral naar de Toolbox Ethische Verantwoorde Innovatie van de Rijksoverheid die je hiermee een start kan geven.
Ook wij gaan weer het komende jaar veel voor jullie schrijven over AI en de ontwikkelingen die er plaatsvinden, dus volg vooral ook onze experts via onze nieuwsbrief, blogpagina en op LinkedIn.
Wil je direct weten wat je nu al kan doen om AI Act Compliant te worden? Voel je dan vooral vrij om met ons contact op te nemen. Wij helpen je met een inventarisatie van je AI-systemen en gegevensstromen, een compliance scan, beleidsdocumenten, of een op maat gemaakt advies voor grote en kleine AI-vraagstukken. Voor alle fases van AI-compliance ben je bij ons thuis.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.