Bitcoins: een risicovolle investering?

De laatste weken is de waarde van de Bitcoin sterk toegenomen. In tegenstelling tot vorig jaar, is de waarde nu van ongekende hoogte. Deze week is de waarde zelfs even op de 900 dollar uitgekomen. Alhoewel de waarde na het behalen van deze recordhoogte snel is ingestort, blijft de digitale munteenheid behoorlijk wat (echt) geld waard. Steeds meer mensen krijgen interesse in het gebruik van de Bitcoin, maar ook handelaren zien kans om te verdienen aan deze fluctuaties. Toch is het de vraag of de Bitcoin lang stand zal houden. De populariteit en waarde trekt ook de aandacht van hackers en criminelen en dit heeft nog onbekende gevolgen.

De Bitcoin is een digitale munteenheid die gebaseerd is op open source software. Door het installeren van een programma op je computer, maak je je eigen digitale portemonnee aan. Het interessante aan deze munt is dat er geen centraal toezicht is. Er is ook geen centraal punt waar precies wordt bijgehouden wie hoeveel Bitcoins heeft. De software is namelijk gebaseerd op het principe van een P2P-netwerk, waardoor de saldo-informatie wordt verspreid over de computers die de Bitcoin-software hebben geïnstalleerd. Maar op welke manier kom je nu aan die Bitcoins? Deze munt verkrijg je door een transactie te doen of door het ‘minen’. Kortgezegd stelt een ‘miner’ met behulp van software zijn computer beschikbaar om berekeningen (het ‘minen’) uit te voeren. Wanneer de berekening juist is uitgevoerd en klopt, zal de ‘miner’ een (deel van een) Bitcoin ontvangen. Enkele mensen hebben al geprobeerd om op een slimme wijze de munt te 'minen'. Deze week werd bekend dat een gamebedrijf stiekem Bitcoins genereerde door hun software te laten 'minen' op de computers die de software hadden geïnstalleerd. Dit zou het bedrijf zo'n 30 Bitcoins hebben opgeleverd.

Aangezien er geen toezicht is op de munt en op de transacties daarvan, is het voor criminelen interessant om hierin te investeren. Door Bitcoins aan te kopen met geld uit eerder gepleegde misdrijven is het mogelijk om dat geld wit te wassen. Gezien de waarde van de munt, is het op dit moment extra aantrekkelijk. Dit wordt nog eens extra verstrekt doordat steeds meer dienstverleners de betaling via Bitcoins accepteren. Zo heeft Thuisbezorgd.nl begin november aangegeven Bitcoins te zullen accepteren bij het betalen van de bestelling. Hierdoor kan de waarde alleen maar oplopen en daarnaast kunnen de Bitcoins ook daadwerkelijk worden uitgegeven.

Wat voor handelaren of ‘miners’ in eerste instantie erg interessant leek, lijkt nu minder aantrekkelijk te worden. De handelaar kan worden beschuldigd van medeplichtigheid aan witwassen. Om tot een bewezenverklaring te kunnen komen, dient er sprake te zijn van voorwaardelijk opzet. Dit betekent dat de persoon een redelijk vermoeden dient te hebben dat het geld afkomstig was uit een misdrijf. Wanneer de handelaar dan toch doorgaat met de transactie, neemt hij de gevolgen op de koop toe. Daarmee kan het strafbare feit al snel bewezen worden verklaard.

Deze situatie verschilt van de situatie waarin het criminele geld wordt belegd in bijvoorbeeld aandelen, in een huizen of in goud. In deze gevallen heeft diegene die in de transactie bemiddelt namelijk een meldplicht wanneer de transactie ongebruikelijk is. Hiermee wordt getracht het witwassen te voorkomen. Deze vorm van ‘bescherming’ heeft de handelaar in Bitcoins niet en kan daarom mogelijk strafrechtelijk veroordeeld worden.

Aangezien de ontwikkelingen rondom de status van de munt niet stil staan, komt er wellicht een verandering in de ‘bescherming’. Tot op dat moment blijft het handelen in de munteenheid een beetje riskant.

Terug naar overzicht