Auto total loss? Print even een nieuwe uit!

Als u de titel van deze blog leest denkt u wellicht dat ik overwerkt ben. Of door de plotselinge hitte bevangen.

Toch is dat niet het geval: het fenomeen 3Dprinten maakt dit in de toekomst namelijk mogelijk. Met één druk op de knop print u uw auto opnieuw uit wanneer u hem total loss gereden hebt (en u het heeft overleefd natuurlijk).

Maar ook schoenen of chocola kun je tegenwoordig gewoon 3D printen, hetgeen ik persoonlijk erg interessant vind.

Ik vind het werkelijk prachtig, het 3D printen al is het soms nog lastig te bevatten dat je producten gewoon kunt reproduceren. De uitvindingen van professor Barabas uit mijn oude Suske en Wiskes lijken werkelijkheid te worden. Het is echt iets dat je eerst gezien moet hebben om het goed te kunnen bevatten.

Maar hoe werkt het? Een 3D printer kan uit materialen laagje voor laagje iets produceren. De technologie die er achter zit heet Rapid Prototyping. De naam zegt het eigenlijk al: het kan snel prototypes (lees: fysieke objecten) maken. Het CAD proces (Computer-aided design) geeft de computer als het ware de informatie die het nodig heeft. Zo weet de printer wat hij moet maken en van welke materialen.

Nu moet ik wel eerlijk zijn: het printen van een object kan momenteel uren, en zelfs dagen duren. Het staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen.

De gedachte dat je in de toekomst vrijwel alles ‘gewoon’ kan printen (ja όόk die Louis Vuitton tas) is natuurlijk een erg fijn, maar er zitten natuurlijk ook veel juridische haken en ogen aan.

Want hoe gaan we om met het auteursrecht, het merkenrecht of bijvoorbeeld het modellenrecht? Deze rechten zullen immers door de mogelijkheid van het 3D printen enorm geschonden kunnen worden.

De Auteurswet biedt bijvoorbeeld bescherming aan de makers van schep­pingen/crea­ties die in de wet ' werken van letterkun­de, weten­schap of kunst'  worden genoemd (art. 1 Aw). Het betreft daarmee alle voort­breng­se­len op het gebied van let­terkun­de, weten­schap of kunst.

Vereist is wel dat de werken een origineel karakter hebben en dat ze zintuiglijk waarneembaar zijn. Creativiteit is hierin belangrijk.

U voelt aan dat dit een heel brede formulering is, en deze is tevens opgerekt door de technologische ontwikkeling, denk aan E-books en de mogelijkheid tot downloaden.

De auteurswet geeft de slechts de maker van een werk het exclusieve recht deze openbaar te maken en te verveelvoudigen (art. 1 Aw )Dit houdt vanzelfsprekend in dat je, als je niet de maker bent, toestemming moet verkrijgen. Gelukkig zijn daar wel wettelijke uitzonderingen op, zoals het recht om een privé kopie (ja echt 1) te maken.

Met die privé kopie zit het met de 3D printer dus wel goed, maar of je nu daadwerkelijk slechts een of tien iPhone docks http://technologie.blog.nl/apple/2011/01/12/zelf-je-iphone-dock-in-3d-printen-filmpjes uitprint  en verkoopt in de buurt is natuurlijk niet te controleren.

Toch vind ik de 3D printer een mooi product en denk ik dat het een enorm succes zal worden. Over 10 jaar heeft een ieder zo’n ding thuis staan.

Daarnaast vermoedt ik dat ongeveer 99,9 % (al dan niet stiekem) een hekel heeft aan het bezoeken van de IKEA. Met de 3D printer print je die BILLY kast toch gewoon even uit!

Goed, er valt duidelijk veel over te vertellen, en de 3D printer zelf is ook nog vol in ontwikkeling. De mogelijkheden zijn legio. De toekomst zal uitwijzen hoe wij met de juridische aspecten om zullen gaan.

 

Terug naar overzicht