Andermans merk gebruiken in een domeinnaam mag, mits dat maar op een zakelijke manier gebeurt in het kader van verkoop van de merkproducten in kwestie. Presenteer uzelf ook niet als dealer of erkende verkoper als u dat niet bent. Noem de merknaam als merknaam en vermijd iedere suggestie dat het zou gaan om een soortnaam.
Het presenteren van concurrerende producten op pagina’s waar ook de merkproducten op genoemd staan is in veel gevallen niet toegestaan. Iemand met een merknaam naar een site lokken en vervolgens
een ander product onder de neus duwen, is een vorm van merkinbreuk.
Bent u een webwinkelier en wilt u toch andermans merk in uw domeinnaam opnemen? Probeer zo veel mogelijk te vermijden dat er op uw landing page voor de merknaam andere producten verschijnen. Gebruik het liefst een pagina specifiek over het merkproduct, met alleen zakelijke verwijzingen naar andere producten in dezelfde categorie.
De regels over merken zijn streng en merkhouders komen snel met juridische stappen als zij menen dat er sprake is van inbreuk. Maar voor merkhouders is het een absolute noodzaak om op te treden tegen elk gebruik van hun merk dat verwarring veroorzaakt bij de klant, of dat de reputatie van het merk aantast. Als klanten het merk niet meer uitsluitend met de merkhouder associëren, verliest het merk zijn geldigheid en dat is bijzonder pijnlijk voor de merkhouder.
Als laatste nog een praktisch punt: een webwinkelier staat misschien juridisch in zijn recht als hij een bepaalde domeinnaam voert of Adwords koopt voor een merk, maar de merkhouder staat ook in zijn recht als hij dan weigert nog langer de merkproducten te leveren.
Het verbod op gebruik van andermans merknaam geldt niet alleen voor hetzelfde soort producten, maar ook voor vergelijkbare producten. Een voorbeeld is de Mondo Verde-zaak waar het ene bedrijf bloemen en planten verkocht, en het andere tuinen aanlegde. Dat waren nabij gelegen producten, en dan kan er sprake zijn van merkinbreuk. De gedaagde mocht de domeinnaam en de meta zoekwoorden “mondo verde” niet meer gebruiken.
Een webwinkelier zou natuurlijk een variant kunnen bedenken waar de merknaam in staat maar met een toevoeging zoals “dealer”, “tweedehands”, “te koop” of iets dergelijks. Maar ook dat is vaak merkinbreuk. Er kan namelijk met zo’n “dealer” domeinnaam de indruk gewekt worden dat het gaat om een officiële wederverkoper of dealer, of dat op een andere manier de merkhouder vertegenwoordigd wordt. Zorg er dus voor dat de domeinnaam noch de website zelf op enige manier die indruk wekt. Een expliciete disclaimer kan hierbij helpen maar is niet zaligmakend.
Er is veel jurisprudentie over dit soort gebruik van merknamen in domeinnamen, omdat een goede domeinnaam lange tijd de beste manier was om bezoekers uw site te laten vinden. Tegenwoordig is dat een wat achterhaalde gedachte: mensen typen niet zo snel cocacola.nl maar gaan naar Google en typen “coca cola”. En u kunt ook zonder “cocacola” in uw domeinnaam hoog scoren bij die zoekterm.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.