Informatie over de Training

Vrijwel ieder ICT-project begint met het sluiten van een overeenkomst. Al meer dan 20 jaar adviseert en ondersteunt ICTRecht haar klanten bij het opstellen en uitonderhandelen hiervan. Afhankelijk van wat er ontwikkeld of geleverd wordt, kan dat contract een wezenlijk andere invulling krijgen. In de praktijk zijn er dan ook veel verschillende soorten ICT-contracten, van softwarelicenties tot resellingovereenkomsten en van (Agile of Waterfall) ontwikkelcontracten tot escrowovereenkomsten. Deze grote verscheidenheid aan contracten kan overweldigend zijn. Toch staan bij vrijwel iedere onderhandeling dezelfde onderwerpen centraal.In deze cursus zoomen we in op deze kernonderwerpen, om je zo snel mogelijk wegwijs te maken in het ICT-contractenrecht.

De trainers hebben ruim ervaring met het begeleiden van (cl)oudsourcings, ontwikkeltrajecten en het uitonderhandelen van andere soorten IT-contracten. Zij zullen vanuit hun expertise ook stilstaan bij veelgemaakte missers en praktische oplossingen bij patstellingen.

Na deze training kun je:

  • Uitleggen hoe het contractsluitingsproces er in de regel uit ziet bij een ICT-project en wat in de precontractuele fase de belangrijkste valkuilen zijn;
  • De belangrijkste onderwerpen binnen een ICT-contract benoemen en uitleggen waarom deze onderwerpen van belang zijn;
  • Rekening houden met IE-, data- en privacyaspecten bij het onderhandelen over een ICT-contract;
  • Op een marktconforme wijze aansprakelijkheid beperken in een ICT-contract;
  • Uitleggen waarom het belangrijk is om bij het sluiten van het ICT-contract al na te denken over (bedrijfs-)continuïteit en op hoofdlijnen benoemen welke mogelijkheden er zijn om continuïteitsrisico’s te beperken of mitigeren;
  • De belangrijkste risico’s en aandachtspunten benoemen bij het sluiten van een ICT-contract met een buitenlandse wederpartij.

Opbouw van de cursus

Deze basiscursus wordt aangeboden in de vorm van e-learnings in combinatie met twee praktijkmiddagen. Voorafgaand aan de praktijkmiddagen kunnen deelnemers op een zelfgekozen moment een aantal webinars (3 webinars van ca. 20 minuten per praktijkmiddag) volgen en online oefeningen maken (houd rekening met 1 uur studietijd per praktijkmiddag). Tijdens de praktijkmiddagen wordt de stof uit de e-learnings verder uitgediept en gaan de deelnemers in groepsverband met praktijkgerichte casussen aan de slag.

Gratis naslagwerk

Deelnemers aan de training ontvangen gratis het ‘Handboek ICT-contracten’ als naslagwerk, waarin een uitgebreid theoretisch kader wordt geschetst en waarin meer dan 50 soorten ICT-contracten in detail worden behandeld.

Meer informatieMinder informatie

Training in het kort:

Locatie:
Utrecht
Kosten:
€ 1250,- exclusief btw
Duur:
Twee praktijkmiddagen  (12:15 - 16:30)
Datums

 25 maart & 1 april 2025

Direct inschrijven

Programma

Het programma van de trainingis als volgt:

Programma eerste praktijkmiddag

  • 12:15 – 13:00: Lunch en inloop
  • 13:00 – 13:30: Aandachtspunten precontractuele fase
  • 13:30 – 14:30: Intellectueel eigendomsrecht
  • 14.30 – 14.45: Koffiepauze
  • 14.30 – 15.30: Ontwikkelovereenkomst
  • 15:30 – 16.30: Kwaliteit (service levels) en prijs

Ter voorbereiding ontvangt u een rode draad casus die gedurende de praktijkmiddag gebruikt zal worden om de verschillende thema’s te behandelen.

Programma tweede praktijkmiddag

  • 12:15 – 13:00: Lunch en inloop
  • 13:00 – 14:00: Casus aansprakelijkheid
  • 14:00 – 14:45: Data en privacy
  • 14.45 – 15.00: Koffiepauze
  • 15.00 – 16.00: Continuïteit
  • 16.00 – 16.30: Internationale aspecten

Ter voorbereiding ontvangt u een rode draad casus die gedurende de praktijkmiddag gebruikt zal worden om de verschillende thema’s te behandelen.

Lees meerLees minder

Trainers

Steven Ras

Steven Ras

Chief Executive Officer (CEO)

Steven Ras is CEO bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in ICT en recht en dan met name op het gebied van ICT-contracten, digitaliseringstrajecten (elektronische handtekening), e-commerce, cloud- en...

Meer over Steven
Bram de Vos

Bram de Vos

Senior Legal Counsel

Bram de Vos werkt als Legal Counsel bij ICTRecht en is gespecialiseerd in juridische vragen rondom cloud computing en softwarelicenties. Bram houdt zich bezig met het opstellen en uitonderhandelen...

Meer over Bram

Vraag of opmerking?

Heb je een vraag met betrekking tot de ICTRecht Academy? Neem gerust contact op!

Heb je een klacht? Dat is heel vervelend, maar toch horen we die graag. Geef het graag aan ons door via het klachtenformulier.