Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Motivering concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet snel voldoende

6 augustus 2019 Door

Een non-concurrentiebeding in een arbeidscontract voor bepaalde tijd is pas rechtsgeldig, als het zwaarwegend belang door werkgever voldoende schriftelijk gemotiveerd wordt. Een generieke motivering voor een bepaalde functie is daarvoor niet specifiek genoeg.

Belangen concurrentiebeding

Het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst is een veelbesproken onderwerp. Werkgevers dienen de beschrijving van dit beding in de arbeidsovereenkomst zeer serieus te nemen, om te waarborgen dat het beding zijn werking heeft in de praktijk. Er gelden immers strenge regels voor zo’n beding in de arbeidsovereenkomst, daar het de werknemer beperkt in haar mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden.

In een arbeidscontract voor bepaalde tijd zijn de eisen voor het non-concurrentiebeding nog zwaarder dan in een contract voor onbepaalde tijd. In dit contract moet een werkgever motiveren waarom hij belang heeft bij het concurrentiebeding. Dit belang moet zo zwaarwegend zijn, dat het belang van de werknemer om vrij arbeid te kunnen verrichten moet wijken voor het bedrijfs- of dienstbelang van werkgever. De motivering voor dit bedrijfs- of dienstbelang moet schriftelijk opgenomen worden bij het concurrentiebeding. De motivering moet specifiek gericht zijn op de functie, of, blijkens een uitspraak van het Hof Den Bosch, specifiek gericht op de werknemer. Wanneer meerdere werknemers dezelfde functie bekleden, is het volgens het onvoldoende specifiek om voor al deze werknemers een en dezelfde motivering te gebruiken voor het zwaarwegend belang van de werkgever bij het concurrentiebeding.

Uit deze uitspraak lijkt te volgen dat als de motivering specifieker toegesneden kan worden, de werkgever dat ook moet doen. Feitelijk kan een werkgever daar uitvoering aan geven door in de motivering te beschrijven welke specifieke werkzaamheden de werknemer uitvoert.

Conclusie

De les die we uit deze uitspraak leren? Het concurrentiebeding in een arbeidscontract voor bepaalde tijd is zeker mogelijk, maar moet zeer goed gemotiveerd worden. Per medewerker moet specifiek worden omschreven wat hij of zij gaat doen, welke informatie hij of zij tegenkomt en waarom juist dit ervoor zorgt dat de werknemer voor werkgever een risico vormt, wanneer hij ergens anders arbeid gaat verrichten. En deze motivering moet dan ook nog toekomstproof zijn. De motivering moet immers op het moment van ondertekenen gelden, maar ook zeker op het moment van inroepen van het beding.

Advies

Benieuwd of uw concurrentiebeding rechtsgeldig is overeengekomen? Wij kunnen het beding voor u controleren of herschrijven. Wilt u weten wat een concurrentiebeding precies is, hoe deze rechtsgeldig kan worden overeengekomen en kan worden vernietigd? U leert het in onze webinar.

Demi Grandiek

Juridisch adviseur

Demi Grandiek werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht, en maakt onderdeel uit van het privacyteam. Zij is gespecialiseerd in privacy en arbeidsrechtelijke vraagstukken. Een combinatie van deze twee rechtsgebieden vormt privacy op de werkvloer, een onderwerp waar je bij haar goed mee terecht kunt.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie