Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Coinrecht #15 – Recente ontwikkelingen

Juridisch Product

Wilt u een blockchainproject starten, heeft u juridische ondersteuning nodig bij het opzetten van een ICO of wilt u zeker weten dat u alle benodigde contracten heeft voor uw blockchainonderneming? De adviseurs van ICTRecht staan voor u klaar.

De Bitcoin heeft onlangs een flinke sprong gemaakt en dat is te merken. Dat de cryptowereld weer meer leeft, blijkt ook wel uit het feit dat de term “Bitcoin” twee weken geleden in China de meest populaire zoekterm was, ondanks het daar geldende verbod op handel in virtuele valuta. Bovendien werd de term “Bitcoin” via Google searches sinds november 2018 niet meer zo vaak ingevoerd. Naast de oplevende koers en belangstelling zijn er uiteraard ook andere actualiteiten te benoemen, zoals het huidige wetsvoorstel voor de implementatie van de vijfde anti-witwasrichtlijn. Wij praten je in deze blog bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Bitcoin.

Vergunningsplicht Wwft

In een eerdere blog was al ingegaan op de aankomende vijfde anti-witwasrichtlijn (AMDL5) die in de Nederlandse Wet ter voorkoming van witwassen en financieren verwerkt gaat worden. Naast de meldplicht en het cliëntenonderzoek introduceert de Nederlandse wetgever ook een vergunningsplicht. Hoewel de Europese wetgever door middel van de AMDL5 enkel een registratieplicht verplicht voorschrijft, kiest de Nederlandse wetgever vooralsnog voor de verdergaande vergunningsplicht. Dit is de enige vergunningsplicht die geïntroduceerd wordt in de Wwft en zal gelden voor wisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees (‘custodial wallet providers’). Deze verzwaarde verplichting zal zorgen voor extra processen en administratie voor de twee bovengenoemde dienstenaanbieders.

De vergunningsplicht is volgens het wetvoorstel van toepassing als in of vanuit Nederland diensten worden aangeboden. Zonder de vergunning, die door De Nederlandse Bank verleend kan worden, mag je dus niet wisseldiensten tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta aanbieden of een dienst uitvoeren als aanbieder van bewaarportemonnees. Wanneer men zich nu precies richt op Nederlandse markt en dus een vergunning nodig heeft, wordt niet goed duidelijk gemaakt in de Ontwerp Toelichting van het wetsvoorstel. Onder andere door deze onduidelijkheid zijn in de consultatiefase van het wetsvoorsteldoor verschillende partijen, zoals de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland en de Nederlandse orde van advocaten kritische reacties op het wetsvoorstel geplaatst. Uit de reacties volgt onder meer dat de vergunningsplicht door vele partijen wordt gezien als een onnodig zware verplichting die niet specifiek voorgeschreven wordt door de AMDL5.

De consultatiefase is inmiddels afgelopen en het is afwachten of de wetgever naar aanleiding van de reacties het wetsvoorstel zal aanpassen. Updates over invoering van het wetsvoorstel in de Wwft houden we uiteraard voor u in de gaten en worden in toekomstige blogs besproken.

Richtlijn gepubliceerd door SEC

Naast ontwikkelingen op Europees niveau zijn er ook ontwikkelingen gaande in andere landen zoals de Verenigde Staten. De Amerikaanse toezichthouder op de effectenmarkten, SEC, heeft onlangs een richtlijn gepubliceerd die beschrijft wanneer digitale valuta gezien worden als effecten. De richtlijn kan voor partijen een leidraad vormen en is weer een stap in de richting van volwassenheid van de crypto-wereld. Een nadeel van de richtlijn is dat het niet juridisch bindend is en de inhoud onvolledig is en op bepaalde punten tot onduidelijkheid en discussie leidt. De richtlijn is daardoor minder bruikbaar dan gehoopt.

Belangenvereniging INATBA

Onlangs, op 3 april, is een Europese belangenvereniging The International Association of Trusted Blockhain Applications (INATBA) in het leven geroepen. Een initiatief van de Europese Commissie waarbij meer dan honderd start ups, MKB’ers, internationale organisaties, regelgevende instanties en toezichthouders samen als doel hebben om de Blockchain en Distributed Ledger Technology te ondersteunen en uit te breiden over meerdere sectoren. In de verklaring die de leden tekenen, zijn de volgende drie doelen opgenomen:

  • Ondersteuning van de ontwikkeling en de adoptie van richtlijnen, specificaties en wereldwijde standaarden om betrouwbare en op gebruikers gerichte digitale diensten te verbeteren;
  • Het promoten van een open, transparant en allesomvattend bestuursmodel voor blockchain en andere distributed ledger infrastructuren en applicaties;
  • Het onderhouden van constructieve dialogen met publieke autoriteiten en toezichthouders, zodat regelgeving met betrekking tot deze technieken wereldwijd beter op elkaar aansluit.

Tot zover, onze update op het gebied van coinrecht en de Bitcoin. Meer weten over dit onderwerp? Lees onze blog ‘Bitcoin, 10 jaar later’ of klik hier voor onze eerdere blog ‘Coinrecht #14’.

Samantha van de Stouwe

Juridisch adviseur - ICTRecht Groningen

Mr. Samantha van de Stouwe is werkzaam als juridisch adviseur bij ICTRecht Groningen in de Mediacentrale. Binnen ICTRecht richt zij zich voornamelijk op het beantwoorden van juridische vraagstukken op het gebied van privacy en blockchain. Verder behoort het certificeren van webwinkels voor Thuiswinkel.org ook tot haar expertise.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie