Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Cookiewall? Overtreding van de AVG!’

Juridisch Product

Voor alle webwinkels en websites die gebruikmaken van cookies is het belangrijk om de privacyverklaring up-to-date te hebben en om een cookieverklaring te formuleren. Wij kunnen als onderdeel van onze dienst cookiecare identificeren welk soort cookies u gebruikt, hoe en of u toestemming moet vragen.

De cookiewall of cookiemuur mag niet meer. Iedereen kent ‘m wel: de vervelende, beeldvullende pop-up die de toegang tot websites onmogelijk maakt (voordat deze pop-up ‘weggeklikt’ wordt). Krap een jaar na het van toepassing zijn van de AVG is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag met het oordeel naar buiten gekomen dat een dwingende pop-up in deze vorm echt niet langer kan en mag. De reden: het op deze manier vragen van toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens – die komt kijken bij het gebruik van sommige cookies – voldoet niet aan de vereisten die gesteld worden in de AVG.

Toestemming, hoe moet het dan wel?

Is het verbod op de cookiewall verrassend? Ergens niet. Immers, onder de AVG is toestemming enkel geldig te noemen in het geval de gegeven toestemming aan een aantal vereisten voldoet:

  • vrijelijk gegeven (geen druk bij het geven van toestemming of het benadelen wanneer deze niet wordt gegeven);
  • ondubbelzinnig (er moet een duidelijke actieve handeling zijn);
  • geïnformeerd (waarover dienen mensen geïnformeerd te worden? Lees dit hier);
  • specifiek (de toestemming moet gegeven worden voor een specifiek en afgebakend doel).

De AP oordeelt nu dat het gebruik van een cookiewall een vrijelijk gegeven toestemming in de weg staat. Ook als je je niet wil laten volgen middels allerlei ‘tracking- of volg-cookies’ moet je zo’n website ‘gewoon’ kunnen blijven bezoeken. Het ontzeggen van toegang in het geval de bezoeker geen toestemming geeft, is hierbij uit den boze – zo oordeelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. De druk die hiermee wordt uitgeoefend om toch akkoord te gaan met het gebruik van de cookies, en het afstaan van de eigen persoonsgegevens, is onrechtmatig.

Of het oordeel van de AP misschien niet wat te streng is, kan over gediscussieerd worden. Het is namelijk een erg strikte interpretatie om te stellen dat alle cookiewalls per definitie in strijd zijn met de AVG. Zo zou je kunnen stellen dat websitebezoekers voldoende alternatieven hebben voor websites met informatie die ruim beschikbaar is. Kun je in dergelijke gevallen nog wel spreken van de hierboven genoemde ‘dwang om persoonsgegevens af te staan’?

Wachten op de ePrivacy Verordening

Met de komst van de AVG zijn de bovenstaande specifieke regels op het gebied van (het vragen van) toestemming van toepassing geworden. Echter, het wachten is nog steeds op de reeds aangekondigde ePrivacy Verordening waar al lichtjaren over gediscussieerd wordt in Europa. In deze verordening kunnen namelijk zomaar nadere regels gesteld gaan worden aan het gebruik van cookies en de manier waarop toestemming gegeven kan worden voor het plaatsen ervan. Het blijft echter de vraag of 2019 het jaar van deze ePrivacy Verordening gaat worden, en er dus nadere invulling wordt gegeven aan deze toch al lastige materie.

Hulp nodig op het gebied van cookies?

Benieuwd of uw website (of app) wel voldoet aan de vereisten voor het vragen van rechtsgeldige toestemming voor – en het verdere gebruik van cookies? Neem dan contact op met de juridische adviseurs van ICTRecht.

Jorden Bailey

Juridisch adviseur

Jorden Bailey werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht, en maakt onderdeel uit van het privacyteam. Binnen ICTRecht houdt Jorden zich voornamelijk bezig met juridische vraagstukken en het geven van praktische adviezen op het gebied van privacy. Ook is Jorden bij uitstek thuis in het adviseren over de inzet van biometrische technologieën, zoals gezichtsherkenning.


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie