Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Sporters en blessures: staat de persconferentie buitenspel?

14 november 2018 Door

Recentelijk zag ik ‘m weer voorbijkomen: de uitspraak dat op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geen informatie meer gegeven mag worden over een opgelopen blessure bij een sporter. Dit keer was het Mark van Bommel, oud-voetballer en inmiddels trainer van voetbalclub PSV, die tijdens een persconferentie aangaf geen details te kunnen geven over de kwetsuur van één van zijn aanvallers. Waar dit een uitmuntend staaltje van ‘de tegenpartij niet wijzer maken dan dat deze al is’ zou kunnen zijn, is het goed mogelijk dat Mark deze instructies intern heeft meegekregen. Dit zijn echter instructies waar op z’n zachtst gezegd vraagtekens bij te plaatsen zijn.

Voetbalclubs zwijgen liever

Waar voetbalclubs en andere sportverenigingen vroeger uitvoerig (pers)informatie naar buiten brachten over hun sporters en de blessures waar deze sporters mee kampten, lijkt dit sinds enige tijd een stuk minder te zijn geworden. De reden voor de koerswijziging van sportclubs met betrekking tot het informeren van het algemeen publiek over medische ongemakken van sporters is de AVG. Hoewel niet nieuw in vergelijking met onze voorgaande privacywetgeving, de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), kennen medische persoonsgegevens onder de AVG een strikter regime dan ‘gewone’ persoonsgegevens zoals NAW-gegevens of een telefoonnummer. Dit strikte regime houdt in dat gegevens die iets zeggen over iemands gezondheid, niet zondermeer verstrekt mogen worden. Sterker nog, in principe is het verwerken van deze categorie gegevens simpelweg verboden.

Journalistieke exceptie is mogelijk

Echter, de wet zou de wet niet zijn, als hier niet een aantal uitzonderingen op van toepassing waren. Een relevante is hierbij: de journalistieke exceptie – opgenomen in de Uitvoeringswet AVG. Dit is de Nederlandse wet die op een aantal punten nadere invulling geeft aan de AVG. Kort gezegd houdt deze exceptie in dat partijen vrij zijn bijzondere gegevens zoals medische gegevens te verwerken in het geval dit bijdraagt aan een journalistieke uiting. Bij een persconferentie of interview aangeven dat ‘speler X’ aankomende week niet bij de selectie hoort, omdat hij of zij een enkelblessure heeft of dat ‘tennisster Y’ een toernooi moet laten schieten, vanwege een kwetsuur aan haar schouder past dus prima in dit plaatje.

Wel is het zoals bij elke verwerking van persoonsgegevens van belang om alleen de gegevens te verwerken die noodzakelijk zijn. De naam van de geneesmiddelen die aan de sporter zijn voorgeschreven is in veel gevallen dus een duidelijke brug te ver om het doel van informatievoorziening te dienen.

Spelers kunnen media-aandacht verwachten

Ook andere gegevens mag je voor journalistieke uitingen rustig blijven verwerken. Op grond van hun bekendheid en bovengenoemde uitzondering in de wet mogen spelers ook best verwachten dat ze hier en daar in de media verschijnen. Hoewel terughoudendheid in het verspreiden van persoonsgegevens een goede zaak is, moeten we dus niet ‘ineens’ elke journalistieke uiting de spreekwoordelijke ‘doodschop’ geven.

Jorden Bailey

Juridisch adviseur

Jorden Bailey werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht, en maakt onderdeel uit van het privacyteam. Binnen ICTRecht houdt Jorden zich voornamelijk bezig met juridische vraagstukken en het geven van praktische adviezen op het gebied van privacy. Ook is Jorden bij uitstek thuis in het adviseren over de inzet van biometrische technologieën, zoals gezichtsherkenning.


Er zijn 2 reacties

 1. Wat ik in deze reactie mis, is de meest duidelijke reden om het WEL te vertellen: toestemming.
  Het is toch niet vreemd/ondenkbaar dat topsporters, als onderdeel van hun werk (en hoge inkomens) toestemming (moeten?) geven om in geval van blessures dit openbaar te mogen maken?

  1. Bedankt voor je reactie Serge!

   Je hebt gelijk dat uitdrukkelijke toestemming één van de grondslagen is om bijzondere persoonsgegevens (zoals medische gegevens) te mogen verwerken.
   De reden dat ik deze grondslag niet in dit stuk heb meegenomen is omdat de blog zich voornamelijk focust op topsport. Hierbij is het voor bijvoorbeeld een voetballer onder de AVG op z’n zachtst gezegd moeilijk om toestemming te geven aan zijn/haar club voor het delen van deze gegevens. Zo’n club is namelijk de werkgever van deze speler.

   Het wordt voor een werknemer al gauw onmogelijk geacht om toestemming te geven aan zijn/haar werkgever, omdat er een machtsrelatie bestaat tussen de twee. Een ‘nee!’ op de vraag of er toestemming wordt gegeven voor het delen van deze medische info zou kunnen leiden tot (de angst voor) een ontslag en/of andere negatieve gevolgen in de werksfeer. Het is daarom dat ik me als club eerder zou richten op een andere grondslag voor het delen van deze gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie