Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Is toestemming verplicht voor het gebruik van affiliate cookies?

Veel partijen maken gebruik van affiliate samenwerkingen. Bij deze samenwerkingen belonen adverteerders/dienstverleners hun partners (“affiliates’’) voor aangebrachte klanten. Voor de affiliate is dit een verdienmodel. Voor de adverteerder is het een manier om meer websitebezoekers naar zijn website te trekken.

Om affiliate samenwerkingen als verdienmodel te laten werken, bieden affiliate cookies een uitkomst. Je moet immers kunnen achterhalen welke advertentie heeft geleid tot een bezoek aan de website. Met een affiliate cookie is te zien via welke advertentie een (potentiële) klant op de website terecht is gekomen, en welke affiliate dus moet worden betaald voor deze succesvolle link. Maar mogen affiliate cookies in alle situaties gewoon gebruikt worden? Of moet je voor het gebruik van affiliate cookies toestemming vragen? Wordt dat anders onder de nieuwe cookieregels? Vragen die we in deze blog gaan beantwoorden.

Huidige cookieregels

Het gebruik van cookies valt in Nederland onder de cookieregels uit artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet. Op basis van de Telecommunicatiewet is toestemming nodig voor het gebruik van cookies voor trackingdoeleinden of ter verkrijging van analytische inzichten. Er is echter geen toestemming nodig voor het gebruik van puur technische of functionele cookies, of wanneer het gebruik van analytische cookies geen of een geringe privacyinbreuk teweegbrengt.

Affiliate cookies

In de wetsgeschiedenis van de Telecommunicatiewet is opgemerkt dat affiliate cookies onder de uitzondering van de cookieregels vallen, waardoor er geen toestemming hoeft te worden gevraagd voor het plaatsen hiervan. Voorwaarde hiervoor is wel, dat de cookies alleen voor affiliate doeleinden worden gebruikt (lees: om een seintje te geven over het feit of de affiliate moet worden betaald of niet), er geen (volg)profiel wordt aangemaakt van de websitebezoeker en de levensduur van de cookies gelijk staat aan hoe lang ze nodig zijn voor de affiliatedoeleinden. De privacyinbreuk is dan namelijk gering. In veel gevallen maken affiliate cookies echter wel een (volg)profiel aan. In dat geval vallen de cookies niet langer onder de uitzondering, waardoor er wel toestemming moet worden gevraagd aan de websitebezoeker voor het plaatsen hiervan. Let wel; ongeacht of er wel of geen toestemming is vereist, geldt de informatieplicht voor cookies altijd.

Nieuwe regelgeving op komst

Er zijn nieuwe cookieregels op komst in de vorm van de ePrivacyverordening (ePV). De ePV is echter nog niet definitief, dus voor onderstaande analyse ben ik uitgegaan van de laatste versie van de ePV van juli 2018. Het gebruik van cookies is onder de ePV – net als onder de Telecommunicatiewet – verboden, tenzij een van de uitzonderingen van toepassing is. Onder de ePV wordt echter een nieuw regime qua uitzonderingen geïntroduceerd. In het kader van affiliate cookies, zijn de volgende drie uitzonderingen uit de ePV relevant:

 • toestemming van de websitebezoeker; of
 • de noodzakelijkheid voor het verstrekken van een expliciet door de bezoeker gevraagde online dienst; of
 • de noodzakelijkheid van de cookies voor het meten van publiek, mis dit wordt gedaan door websiteaanbieder of een derde partij in opdracht van de websiteaanbieder.

Meten van publiek

Hoe we de derde uitzondering moeten interpreteren (‘noodzakelijkheid voor het meten van publiek’) wordt in de overwegingen van de ePV wat meer verduidelijkt. Hierin staat namelijk dat cookies een rechtmatige en bruikbare tool kunnen zijn voor het meten van de effectiviteit van een dienst, waaronder de effectiviteit van websitedesign en advertenties. Het gebruik van affiliate cookies lijkt dan ook onder deze uitzondering te kunnen vallen, mits de cookies enkel worden ingezet voor het meten van de effectiviteit van de advertenties. Dit kan worden uitgelezen aan de hand van het aantal kliks. Dit lijkt dus op de uitzondering voor affiliate cookies zoals we die ook reeds onder de Telecommunicatiewet kennen.

Echter is aan de derde uitzondering (‘noodzakelijkheid voor het meten van publiek’) in de laatste versie van de ePV toegevoegd dat dit meten enkel mag worden gedaan door de websiteaanbieder zelf of door een derde in opdracht van de websiteaanbieder. De websiteaanbieder kan dit volgens de ePV alleen doen voor eigen doeleinden en met zelf aangewezen middelen. De partij die het meten uitvoert, handelt dus als verwerker.

Complicaties

Deze toevoeging zou weleens complicaties kunnen gaan opleveren voor de samenwerking tussen affiliates en adverteerders middels een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk functioneert namelijk als intermediair, en behartigt zowel de belangen van de affiliate als de websiteaanbieder. Als het netwerk enkel aantallen mag meten in opdracht van de adverteerder of qua inzage in de aantallen volledig afhankelijk is van de informatie verstrekt voor de adverteerder, is dit risicovol voor de affiliate. Qua uitbetaling, is de affiliate dan namelijk afhankelijk van informatie die eenzijdig is verstrekt door de websiteaanbieder of verzameld door het affiliate netwerk in opdracht van de adverteerder. De adverteerder heeft dan ook veel macht over de informatie die wordt verzameld, en kan bijvoorbeeld de informatie beïnvloeden door het affiliate netwerk op te dragen om gegevens te wissen. De adverteerder bepaalt immers het doel en de middelen van de gegevensverwerking door de geplaatste cookies. Het is echter afwachten of dit ook de daadwerkelijke situatie zal gaan zijn, nu de ePV nog niet definitief is.

Toestemming vragen

Wanneer affiliate cookies door een affiliate netwerk worden geplaatst, en niet door de websiteaanbieder zelf of in opdracht van de websiteaanbieder, is alleen de uitzondering toestemming nog over. Uit de overwegingen van de ePV blijkt al dat voor het monitoren van websitebezoekers, waaronder het tracken van online activiteiten en de locatie van een apparaat, altijd toestemming van de websitebezoeker vereist. Wanneer er dus sprake is van het opbouwen van een (volg)profiel of tracken van bezoekers middels de affiliate cookies, moet voor deze cookies, net als onder de huidige Telecommunicatiewet, ook gewoon toestemming worden gevraagd.

Affiliate cookies plaatsen zonder toestemming?

Je hoeft onder zowel de huidige als de toekomstige cookieregels geen toestemming te vragen voor het plaatsen van affiliate cookies, mits deze enkel worden ingezet voor affiliatedoeleinden (het meten van aantallen en geven van een seintje of de affiliate moet worden uitbetaald of niet). Daarnaast is de voorwaarde hiervoor onder de toekomstige (nog niet definitieve) cookieregels dat dit meten enkel wordt gedaan door de websiteaanbieder of een derde in opdracht van de websiteaanbieder. Mocht er daarentegen een (volg)profiel worden opgebouwd van de websitebezoekers of de cookies ook voor andere doeleinden worden ingezet, is er altijd toestemming van de websitebezoeker nodig.

Michelle Wijnant

Oud-medewerker ICTRecht

Michelle Wijnant was werkzaam als juridisch adviseur bij ICTRecht. Binnen ICTRecht hield Michelle zich voornamelijk bezig met alle juridische aspecten rondom privacy.


Er zijn 2 reacties

 1. Wat wordt hier bedoeld met ‘adverteerder’? Het lijkt erop dat hier de publisher (de website waarop advertenties worden geplaatst) wordt vereenzelvigd met de adverteerder. Kun je wat voorbeelden geven?
  Zelfde vraag t.a.v. de ‘affiliatie’. Is dit het ad-network, of de analytics-provider (die beiden vaak deel uitmaken van platforms die ook andere diensten aanbieden en mogelijk gegevens opslaan in de VS)?
  Bij mijn weten is de adverteerder, die via zo’n tussenpersoon (ad-network) advertenties laat plaatsen op een aantal websites, bij betaling geheel afhankelijk van wat die tussenpersoon beweert over click per impression, per pay of per conversion, omdat de adverteerder zelf geen cookies op de betreffende website kan plaatsen.

  1. Beste Mireille,

   Dank voor uw reactie. In de blog wordt met ‘adverteerder’ de partij bedoeld die advertenties voor zijn producten en/of diensten op de websites van anderen laat plaatsen. Met ‘affiliate’ wordt de partij bedoeld die op zijn website advertenties van anderen (zoals de adverteerder) plaatst. Deze partij wordt ook wel de publisher genoemd. Dit alles kan gebeuren met tussenkomst van een affiliate netwerk (ad-network), die de adverteerder en affiliate bij elkaar brengt. Het affiliate netwerk zal in veel gevallen weer gebruik zal maken van de technologie van een derde partij (analytics provider) voor het kunnen volgen van de persoon die de website van de adverteerder bezoekt via de advertentie op de website van de affiliate.

   Qua gebruik van de affiliate cookies dient onderscheid tussen twee dingen te worden gemaakt:
   1. Plaatsen van het cookie door de affiliate;
   2. Uitlezen van het cookie door de adverteerder.

   Voor zowel het plaatsen als het uitlezen van het cookie is een grondslag vereist wanneer hiermee persoonsgegevens worden verwerkt. Wordt dit door het affiliate netwerk gedaan, dan zal deze hierbij als verwerker moeten handelen wil men onder de uitzondering op het verbod op cookies (of het toestemmingsvereiste als alternatief) uit deePV handelen, namelijk ‘noodzakelijk voor het meten van publiek’. Qua technische afhankelijkheid voor informatie over de benodigde betaling door de adverteerder kan de rolverdeling uiteraard anders liggen, maar qua omgang met persoonsgegevens bepaalt de adverteerder in dat geval de regels voor de informatie die op zijn website wordt gemeten in zijn rol als verantwoordelijke. Het is dan ook voor alle partijen (zowel de adverteerder, de affiliate als het affiliate netwerk) van belang om goede afspraken te maken over hoe de vergoeding van de affiliate bepaald wordt, naast dat er een verwerkersovereenkomst zal moeten worden gesloten wanneer het affiliate netwerk als verwerker handelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie