Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Wat zijn de (nieuwe) btw-verplichtingen voor e-commerce? 

27 september 2018 Door

Voor webshops wordt het steeds makkelijker om goederen en diensten in het buitenland te leveren. Op internet kunnen producten en diensten worden aangeboden aan consumenten uit EU en niet EU-landen. Of denk aan dropshipping waarbij bijvoorbeeld via een Nederlandse webshop vanuit China producten besteld kunnen worden en rechtstreeks aan de consument worden geleverd. Wanneer webshops internationaal verkopen, moet er wel worden gekeken naar de verschillende btw-verplichtingen. De twee belangrijkste vragen zijn: welk btw-tarief moet er gerekend worden en hoe moet je die melding/aangifte doen?

In deze blog wordt alleen aandacht besteed aan de levering van goederen en diensten aan consumenten in Europa. Eerst wordt de oude situatie beschreven en vervolgens worden de veranderingen per 2021 uitgelegd.

De huidige situatie

In principe geldt dat ondernemers het btw-tarief moeten rekenen van het land van de consument. Vervolgens moet je de btw afdragen aan de belastingdienst van dat land. Dit zou bij verkoop over de grens een behoorlijke drempel kunnen zijn. Een enkele levering in een ander EU-land zou betekenen dat je je in dat land moet registreren. Daarom geldt voor deze ‘afstandsverkopen’ de volgende hoofdregel:

De btw moet worden betaald in het land waar de onderneming is gevestigd, tenzij de jaarlijkse omzet in een bepaald land boven een bepaalde drempelwaarde komt.

Deze drempelwaardes zijn in elk land verschillend. Wanneer een onderneming boven deze drempel uitkomt, moet er vanaf die levering btw worden betaald in dat bepaalde land. Het is daarnaast verplicht om de onderneming te registeren bij de nationale belastingdienst en in dat land belastingaangifte te doen.

Een voorbeeld:

Frankrijk heeft een btw-drempel van € 35.000. Stel dat een Nederlandse webshop ook aan Franse consumenten levert. Als de omzet met betrekking tot de Franse consumenten onder de drempel van € 35.000 blijft, dan moet er btw worden betaald in Nederland. Na het bereiken van deze drempel moet er btw worden betaald in Frankrijk, ook het jaar na het overschrijden van de drempel. Dus wanneer er dat jaar voor € 20.000 wordt geleverd, moet er alsnog in Frankrijk btw worden betaald. Na deze twee kalenderjaren moet er weer btw worden betaald in Nederland tot de drempel wordt overschreden.

Verzoek buiten toepassing laten drempel

Het is mogelijk om een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om de drempelbedragen niet toe te passen (en dus altijd het btw-tarief te rekenen van het land van de consument en daar aangifte te doen). Wanneer een webshop veel producten in de EU verkoopt kan dit een hoop administratie schelen. De webshop betaalt dan ongeacht de drempelbedragen de btw in het land waar het product geleverd wordt. Deze keuze kan strategisch zijn wanneer het btw-tarief in het land van levering lager ligt. De onderneming moet in dat geval bij iedere nationale belastingdienst aangifte doen.

Uitzonderingen voor digitale diensten: MOSS

Voor het leveren van digitale diensten (zoals het leveren van e-books of streamingdiensten) gelden de bovenstaande drempelbedragen niet. Bij digitale diensten moet er altijd btw worden betaald in het land waar deze worden geleverd (ongeacht of de afnemer een bedrijf of consument is). Ondernemingen die digitale diensten leveren kunnen gebruikmaken van de MOSS (Mini One Stop Shop) regeling. Deze regeling houdt in dat ondernemers slechts in één land de btw kunnen aangeven (het land van registratie). De belastingdienst in dat betreffende land verdeelt de btw over de verschillende landen.

Probleem blijft wel dat je per afnemer moet weten waar hij gevestigd is, omdat je anders niet weet welk btw-tarief van toepassing is op je dienst. De belastingdienst heeft een aantal factoren genoemd op basis waarvan dit kan worden bepaald, zoals het factuuradres of mobiele landcode.

Naast digitale diensten gelden de drempelwaardes ook niet voor accijnsgoederen (alcohol en tabak); deze producten zijn altijd belast in het land van levering.

De nieuwe regels voor e-commerce

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de btw-regels voor e-commerce te vereenvoudigen. Dit voorstel is inmiddels aangenomen en hieronder sommen we de belangrijkste veranderingen op:

 • De bovenstaande MOSS-regeling zal worden uitgebreid voor alle afstandsverkopen, en geldt dus niet alleen voor digitale diensten, maar ook voor andere diensten en de verkoop van goederen. Ondernemers moeten dan in éen land de btw aangeven die zij per EU-land verschuldigd zijn.
 • De verschillende drempelbedragen worden verlaagd naar één algemene drempel van € 10.000.
 • De btw-vrijstelling van zendingen van een waarde onder de € 22 wordt afgeschaft.
 • Ook worden aanbieders van online platformen (bijvoorbeeld een online marktplaats) die afstandsverkopen faciliteren onder bepaalde voorwaarden verantwoordelijk voor de inning van btw.
 • Leveranciers kunnen ook gebruik maken van de MOSS bij afstandsverkopen van buiten de EU, mits de goederen worden ingevoerd in de EU en de waarde van de goederen maximaal € 150 is.

Deze regelgeving moet voor 2021 geïmplementeerd worden. Wij houden de ontwikkelingen voor u in de gaten!

Fleur Biegstraaten

Juridisch adviseur

Fleur Biegstraaten werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht en maakt onderdeel uit van ICTRecht Detachering. Zij houdt zich voornamelijk bezig met alle juridische aspecten op het gebied van privacy.


Er zijn 4 reacties

 1. Volgens mij klopt het stukje met ALTIJD BTW rekenen ook al is het een ondernemer (in ieder geval voor digitale diensten).

  “Bij digitale diensten moet er altijd btw worden betaald in het land waar deze worden geleverd (ongeacht of de afnemer een bedrijf of consument is).”

  Volgens mij is het zo dat als je B2B verkoopt aan een bedrijf in de EU, je simpelweg 0% BTW rekent en er bij zet: BTW verlegd.

  Zie ook:
  https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/digitale_diensten_in_en_uit_het_buitenland/

  1. Beste Ralph,

   Dank voor de reactie! Wat er in deze blog staat, en wat u zegt kloppen allebei. Bij digitale diensten die worden geleverd aan een bedrijf in een ander EU-land wordt de btw verlegd naar het bedrijf. Dit bedrijf moet de btw dan betalen in haar land. Bij digitale diensten moet er dus altijd btw worden betaald in het land waar deze worden geleverd. In het geval van de consument betaalt de leverancier deze btw, in het geval van een bedrijf betaalt de afnemer de btw in haar land.

 2. Hi Fleur,
  Leuk artikel! In het verlengde daarvan, weet jij wat je doet bij de volgende situatie als het om een dropshipping webshop gaat?;
  De leverancier zit in China en sommige klanten in België.
  Als de Belgische particuliere klant bestelt via je webwinkel, de bestelling wordt geplaatst bij de Chinese leverancier (De inkoopprijs is altijd lager dan 22,- EUR ivm BTW en invoerrechten op de inkoop!) en hij op zijn beurt direct levert aan de klant in België; ben je dan BTW verschuldigd in Ned. over de verkoop? (pakket is dus niet in Ned. geweest)
  Belgische consument > bestelt op Ned. webshop > webshop plaatst bestelling bij Chinese leverancier > Chinese leverancier levert direct aan de klant in België.

  1. Beste Ray,
   In principe is het zo dat een webshop het btw-tarief moet rekenen van het land van de consument. De Nederlandse webshop zou in dat geval het btw-tarief moeten rekenen van België en vervolgens belastingaangifte moeten doen bij de Belgische belastingdienst.

   Echter, in het geval de omzet van de Nederlandse webshop onder de grens blijft van de btw-drempel van België (35.000), moet de webshop gewoon het btw-tarief rekenen van Nederland. Komt de omzet boven deze grens, rekent de webshop het btw-tarief van België. Ook in het geval dat de Chinese leverancier het pakket direct opstuurt naar de Belgische consument, en dit pakket niet in Nederland is geweest.

   Meer informatie kunt u vinden op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie