Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

Geoblogging deel 1: de nieuwste regels omtrent geoblocking voor webshops

Geoblocking komt voor in allerlei vormen: van het reguleren van multimedia content door streamingdiensten tot aan het ontzeggen van toegang tot een webshop gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker (aan de hand van een IP-adres). Veel webshops maken gebruik van geoblockingtechnieken. Er gaan eind dit jaar echter strengere eisen gelden voor het gebruik hiervan. In dit eerste deel van deze blogserie over geoblocking bespreek ik wat deze regels precies inhouden.

Geoblocking door webshops: waarom gebeurt dit?

Webshops die gebruikmaken van geoblocking doen dit met name om bezoekers te dwingen het product op een andere versie van de website te kopen, waar de prijzen vaak veel hoger zijn. Een Duitse website (webshop.de) heeft bijvoorbeeld ook een Nederlandse versie van zijn website (webshop.nl), waar dezelfde producten tegen hogere prijzen worden aangeboden. Als een Nederlandse klant vervolgens het (goedkopere) product op webshop.de wil bestellen, wordt hij – op basis van zijn Nederlandse IP-adres – rechtstreeks doorgestuurd naar webshop.nl. Op deze manier wordt de Nederlandse klant gedwongen om het (duurdere) product op webshop.nl te kopen.

Naast deze commerciële reden kan er een strategisch doel achter het weren van buitenlandse klanten zitten, bijvoorbeeld om niet het risico te lopen met (onbekende) buitenlandse regelgeving te maken te krijgen.

Strengere eisen door Verordening Geodiscriminatie

Vanaf 3 december 2018, de dag waarop de Europese Verordening Geodisciminatie van kracht wordt, gaan er nieuwe regels gelden voor webshops met betrekking tot geoblocking. Het doel van de Verordening is het verbieden van ‘geodiscriminatie’ van klanten, dat wil zeggen discriminatie op basis van hun nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging. De regels zien zowel op zakelijke als particuliere klanten. De zakelijke markt ontkomt dus ook niet aan het naleven van deze Verordening.

Shop-like-a-local door gelijke betaal- en leveringsvoorwaarden

Discriminatie komt bijvoorbeeld voor wanneer verkopers ongelijke voorwaarden, zoals verschillende prijzen, hanteren voor klanten uit verschillende landen binnen de Europese Unie. De Verordening moet het mogelijk maken om te shoppen zoals een lokale klant dat kan: ‘shop-like-a-local’. Dit betekent kort gezegd dat ik als buitenlandse klant, tegen dezelfde betaal- en leveringsvoorwaarden, moet kunnen shoppen als een niet buitenlandse klant.

Nieuwe regels óók van toepassing op (digitale) dienstverlening

Niet alleen voor de verkoop van producten, maar ook voor (digitale) dienstverlening – waarbij dus geen fysieke levering over de grens nodig is – gaan deze nieuwe regels gelden. Nederlandse klanten moeten dus bijvoorbeeld ook de mogelijkheid krijgen om goedkopere hostingdiensten uit een andere Europese lidstaat af te nemen.

Wat betekenen deze nieuwe regels voor webshops?

Wat verandert er concreet voor webshops? Met welke specifieke zaken moet er in het vervolg rekening gehouden worden? In het tweede deel van deze blogserie behandel ik de gevolgen van deze regels voor uw webshop en geef ik concrete tips om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving.


Zeker weten dat u voldoet aan alle relevante regelgeving voor webshops?

Wilt u dat uw webshop compliant is, en blijft? ICTRecht ontzorgt en helpt u te voldoen aan de relevante wetgeving door middel van WebshopCare of WebshopCare PLUS. Benieuwd naar deze diensten? Lees hier meer over WebshopCare of neem contact op met een van onze e-commerce specialisten.

Emma Schräder

Juridisch adviseur - ICTRecht Groningen

Emma Schräder is werkzaam als juridisch adviseur bij ICTRecht Groningen, gevestigd in de Mediacentrale. Binnen ICTRecht houdt zij zich voornamelijk bezig met de juridische aspecten van e-commerce. Hierbij hoort onder meer het certificeren van webwinkels voor Thuiswinkel.org.


Er zijn 5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie