Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

ACM lanceert een ‘is die incasso wel terecht’-tool

Afgelopen tijd zijn er verschillende misstanden in de incassopraktijk aangepakt. Zo dwong de ACM onder meer telecomproviders hun buitengerechtelijke incassopraktijk aan te passen. Vandaag lanceerde de ACM een tool die schuldhulpverleners moet bijstaan in het optreden tegen oneerlijke incassopraktijken. De tool is hier te vinden en is niet alleen interessant voor schuldhulpverleners, maar ook voor partijen die zelfstandig zich willen verweren.

Wat kan je met deze incassochecker?

Als we kijken naar de landingspagina zien we verschillende interessante hulpmiddelen.

 1. Incassobrief Checker
  Deze checker is opgesteld in de vorm van een vragenlijst aan de hand waarvan je kunt gaan bepalen of de ontvangen incassobrief wel overeenstemt met de wet. Denk hierbij aan het controleren of de gevorderde rente niet hoger is dan toegestaan, of de betreffende vordering inmiddels niet al is verjaard of in het geheel onterecht is.
 2. Overzicht incassotraject (van begin tot eind)
  Hier wordt een volledig incassotraject in 11 stappen toegelicht – vanaf het moment van aankoop tot aan het gerechtelijk vonnis.
 3. Rekenhulp incassokosten
  Met de rekenhulp kun je bepalen of de gevorderde incassokosten wel wettelijk toegestaan zijn. Je vult als eerste het bedrag van de hoofdsom in: het bedrag wat je oorspronkelijk moest betalen. Als er ook rente over het openstaande bedrag wordt gevorderd kan je tevens nagaan of de berekening daarvan wel klopt. Een interessante vervolgvraag is of de ondernemer wel de ‘verplichte 14-dagen brief’ heeft gestuurd voordat hij deze bijkomende kosten ging rekenen. De ondernemer mag dit namelijk alleen nadat hij de mogelijkheid heeft geboden om het openstaande bedrag zonder bijkomende kosten te voldoen.
 4. Voorbeeld ‘foute’ incassobrief
  Op deze pagina vind je een voorbeeld van een foute incassobrief. Verschillende delen zijn genummerd en voorzien van een toelichting waarin wordt uitgelegd waarom dat betreffende gedeelte niet door de beugel kan.
 5. Voorbeeldbrieven om bezwaar te maken tegen incasso
  Met deze negen voorbeeldbrieven kunnen schuldhulpverleners onderbouwd bezwaar aantekenen tegen onterechte incasso’s of oneerlijke incassopraktijken.
 6. Handleiding toepasselijke wet- en regelgeving
  In september heeft de ACM een uitgebreide handleiding opgesteld voor schuldhulpverleners. In de 50 pagina tellende handleiding wordt ingegaan op de toepasselijke wet en regelgeving omtrent incasso(kosten).
 7. Meldknop Oneerlijke Incassopraktijken
  Er is een meldknop oneerlijke incassopraktijken toegevoegd aan de Tool. Voorheen kon een dergelijke melding ook al gedaan worden via het Tip Ons formulier, maar hiermee wordt dit explicieter onder de aandacht gebracht.

Tim Wokke

Juridisch adviseur

Tim Wokke is werkzaam als juridisch adviseur bij ICTRecht. In zijn functie richt hij zich op de juridische aspecten die een raakvlak hebben met de e-commerce sector.

Hij is gespecialiseerd in consumentenrecht, online handelsovereenkomsten (bemiddelingsplatforms, agentuur en distributie), affiliate marketing, reclamerecht en online kansspelen. Verder houdt Tim zich bezig met (e-)privacyvraagstukken over tracking, profilering en het gebruik van klantdata voor digitale marketing.

 


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie