Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465
Terug naar overzicht

ACM gaat telecomproviders streng controleren op het informeren over het kosteloos beëindigingsrecht

28 september 2017 Door

In 2016 heeft de ACM Beleidsregels gepubliceerd die telecomaanbieders moeten volgen bij het doorvoeren van wijzigingen in lopende (zakelijke) telecomcontracten. De ACM meldt nu dat zij aanbieders streng gaat controleren op de naleving hiervan.

In de Beleidsregels is opgenomen dat aanbieders hun abonnees goed moeten informeren over voorgenomen contractwijzigingen. Deze informatie moet minimaal voldoen aan de volgende vereisten:

  • de informatie moet duidelijk en ondubbelzinnig worden verstrekt (niet verstopt tussen aanbiedingen);
  • het moet individueel worden medegedeeld (alleen een mededeling op website is niet voldoende);
  • de abonnee moet makkelijk de situatie voor en na wijziging met elkaar kunnen vergelijken;
  • abonnee moet duidelijk gewezen worden op de mogelijkheid kosteloos zijn abonnement te beëindigen, als hij bijvoorbeeld niet wilt instemmen met de wijzigingen.
  • vermeld moet worden hóe gebruik gemaakt kan worden van het kosteloze beëindigingsrecht;
  • de informatie moet minstens één maand voordat de wijziging van kracht wordt, worden medegedeeld;
  • meest interessant – de abonnee moet actief instemmen met de belangrijkste wijzigingen (opt-in).

De bovenstaande informatieplicht geldt overigens onder meer niet als (i) de wijziging in het voordeel van de abonnee is, (ii) er alleen een neutraal beding wordt gewijzigd, of (iii) als de aanbieder in de overeenkomst een duidelijk beding heeft opgenomen op basis waarvan de wijziging voorzienbaar was; “de prijs gaat ieder jaar met €2,50 omhoog”.

In de gevallen dat een aanbieder niet goed heeft geïnformeerd, blijft deze (logischerwijs) verplicht dit alsnog te doen. Abonnees die te maken hebben gehad met stilzwijgende, ongeoorloofde wijzigingen en nu nog wensen op te zeggen hebben de mogelijkheid om dat te doen tegen de datum waarop wijziging van kracht is geworden. Alle abonnees die reeds hebben opgezegd en daardoor een opzegvergoeding hebben moeten betalen, moeten deze terug kunnen krijgen.

De ACM verzoekt partijen nu melding te doen indien zij te maken hebben gehad met stilzwijgende, ongeoorloofde wijzigingen van zakelijk telecomcontracten.

Tim Wokke

Juridisch adviseur

Tim Wokke is werkzaam als juridisch adviseur bij ICTRecht. In zijn functie richt hij zich op de juridische aspecten die een raakvlak hebben met de e-commerce sector.

Hij is gespecialiseerd in consumentenrecht, online handelsovereenkomsten (bemiddelingsplatforms, agentuur en distributie), affiliate marketing, reclamerecht en online kansspelen. Verder houdt Tim zich bezig met (e-)privacyvraagstukken over tracking, profilering en het gebruik van klantdata voor digitale marketing.

 


Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het plaatsen en verwerken van uw reactie. Lees de privacyverklaring voor meer informatie